A francia konyha öt alapmártásának egyike, az aránylag könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és sok mindenre felhasználható besamel. A finom, selymes, krémes mártás minden csőben sült verziót felejthetetlenné tesz!
Az alapszabály
A besamel alapszabályai közé tartozik az 1:1 arány, azaz azonos mennyiségű vajat és lisztet kell hozzá felhasználni. A besamelhez nem jó se a zsír, sem pedig a különféle növényi olajok, az igazi besamel alapja a vaj. A vajat megolvasztjuk, majd a finomlisztet hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a lisztet. A klasszikus rántással ellentétben itt nem cél a barnára pirítás, sőt, minél halványabb a mártásunk, annál jobb. Amikor elkezd halvány aranyszínt ölteni a rántás, már készen is vagyunk, mármint az első fázissal.
Csőben sült besameles spárga >>>
NE használj hideg tejet!
Ezután jöhet is a tej. A besamel másik rizikós pontja a tej hozzáadása. A tej nem lehet hideg. A legtöbb iskola megegyezik abban, hogy szobahőmérsékletű, meleg vagy még inkább forró tejjel öntsük fel a vajas-lisztes alapot. Ez azért is jó, mert így kevésbé csomósodik a mártás, másrészt, amíg egy külön lábasban melegszik a tej, addig azt nyugodtan fűszerezhetjük is. Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez, de feketeborsot, kakukkfüvet vagy más zöldfűszereket is szórhatunk bele. A végén pedig – amikor a lisztes vajhoz adjuk – egyszerűen csak át kell szűrni.
Készítsd el könnyebben!
1.
A vaj helyett használhatsz light margarint!
2.
A tej felét vízzel helyettesítsd!
3.
Fehér helyett teljes kiőrlésű liszttel sűrítsd be!
4.
Próbálj ki új fogásokat: készíts joghurtos, keményítős habarást is, 1 db tojással sűrítve, így a vajat teljesen elhagyhatod. Ha van otthon főtt burgonya, akkor mixer segítségével főtt burgonyás-joghurtos-tojásos mártást is készíthetsz.
Bolognai lasagne, amit muszáj elkészítened! >>>
5.
Ha sajtot is szeretnél tenni a csőben sült zöldségre, ételre, akkor bátran reszelj rá valamilyen light terméket. Arra is ügyelj, hogy a klasszikus hozzávaló, az őrölt szerecsendió ne maradjon ki egyik változatból sem!