Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Besamel diétásan! 5 tipp, hogy könnyebb legyen a mártás!

default user icon
MME
Imádjuk a besamelmártást, de utáljuk a mellékhatását: hogy hizlal. Ám dietetikusunkkal összeállítottunk olyan besamelt, amely könnyebb mint az eredeti verzió!

A francia konyha öt alapmártásának egyike, az aránylag könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és sok mindenre felhasználható besamel. A finom, selymes, krémes mártás minden csőben sült verziót felejthetetlenné tesz!

Az alapszabály

A besamel alapszabályai közé tartozik az 1:1 arány, azaz azonos mennyiségű vajat és lisztet kell hozzá felhasználni. A besamelhez nem jó se a zsír, sem pedig a különféle növényi olajok, az igazi besamel alapja a vaj. A vajat megolvasztjuk, majd a finomlisztet hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a lisztet. A klasszikus rántással ellentétben itt nem cél a barnára pirítás, sőt, minél halványabb a mártásunk, annál jobb. Amikor elkezd halvány aranyszínt ölteni a rántás, már készen is vagyunk, mármint az első fázissal.

Csőben sült besameles spárga >>> 

NE használj hideg tejet!

Ezután jöhet is a tej. A besamel másik rizikós pontja a tej hozzáadása. A tej nem lehet hideg. A legtöbb iskola megegyezik abban, hogy szobahőmérsékletű, meleg vagy még inkább forró tejjel öntsük fel a vajas-lisztes alapot. Ez azért is jó, mert így kevésbé csomósodik a mártás, másrészt, amíg egy külön lábasban melegszik a tej, addig azt nyugodtan fűszerezhetjük is. Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez, de feketeborsot, kakukkfüvet vagy más zöldfűszereket is szórhatunk bele. A végén pedig – amikor a lisztes vajhoz adjuk – egyszerűen csak át kell szűrni.

Készítsd el könnyebben!
1.

A vaj helyett használhatsz light margarint!

2.

A tej felét vízzel helyettesítsd!

Spenótos lasagne recept >>> 

3.

Fehér helyett teljes kiőrlésű liszttel sűrítsd be!

4.

Próbálj ki új fogásokat: készíts joghurtos, keményítős habarást is, 1 db tojással sűrítve, így a vajat teljesen elhagyhatod. Ha van otthon főtt burgonya, akkor mixer segítségével főtt burgonyás-joghurtos-tojásos mártást is készíthetsz.

Bolognai lasagne, amit muszáj elkészítened! >>> 

5. 

Ha sajtot is szeretnél tenni a csőben sült zöldségre, ételre, akkor bátran reszelj rá valamilyen light terméket. Arra is ügyelj, hogy a klasszikus hozzávaló, az őrölt szerecsendió ne maradjon ki egyik változatból sem!

Ezek is érdekelhetnek

Friss