Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Berzselt húsvéti tojás

75 perc
bonyolult
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: Az egyik legkönnyebb, de leglátványosabb tojásfestési technika a berzselés. Főzzük meg a tojásokat egy icipici ecettel (nem muszáj ugyan megfőzni, de a főtt tojás nem roppan el olyan könnyen ügyködés közben, főleg az apróságok kezében).

A gézt vagy a harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és össze is tudjuk kötni. Az ujjunkkal vizezzük be egy kicsit a tojást ott, ahová a levélkét szeretnénk tapasztani, majd szépen simítjuk rá a levelet fonákával (az erezett oldalával) kifelé. Burkoljuk be a gézbe vagy harisnyadarabba, kössük össze az ellenkező oldalon, majd óvatosan helyezzük a lábasban a hagymahéjak tetejére. Minél több a hagymahéj, annál szebb, teltebb lesz a szín. Forraljuk fel, főzzük legalább 10 percig, és utána legalább 1 órán keresztül hagyjuk a hagymalében. Akár egész éjszakára is benne maradhat.

Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, meg is dörzsölhetjük egy kis zsírral vagy szalonnabőrrel, hogy szép fényes legyen.

Ezek is érdekelhetnek