Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Töltött fánk (Berliner)

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 1,5 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 db citrom héja
  • 1 ek rum
  • A töltelékhez:
  • lekvár (közepesen sűrű)
  • porcukor a tetejére
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

    1. Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, hozzáreszeljük a citrom héját.
    2. Beletesszük a két tojássárgáját, ráöntjük a felhabosodott élesztőt, és annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidagasztjuk, és ha már fényes, akkor hozzádagasztjuk az olvasztott vajat és a rumot is. Letakarva hagyjuk tíz percet pihenni.
    3. 20 kis gombócot gyúrunk a tésztából. Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesorakoztatjuk a gombócokat, egymástól megfelelő távolságra, mert még nőni fognak! Letakarjuk átlátszó fóliával (vagy egy nagy nejlonzsákkal). Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül 2 órát. Másfél óra múlva leszedjük róla a takarást, hogy kicsit megszáradjon a gombócok teteje.
    4. Egy nagy edényben bő olajat forrósítunk, és több adagban megsütjük a fánkokat. Úgy rakjuk a forró zsiradékba, hogy az a fele kerüljön alulra, ami eddig felül volt. Fedőt teszünk rá. Ha megsült az alja, levesszük a fedőt, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is. Papírtörlőre szedjük.
    5. A lekvárt habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül meghintjük porcukorral.

      Még több fánk itt >>> 

      ÍGY SÜSS TÖKÉLETES FARSANGI FÁNKOT! >>> 

      11 BOMBAJÓ KELT TÉSZTÁS RECEPT - AZ ARANYGALUSKÁTÓL A POGÁCSÁI >>> 


Megjegyzés

A recept a Vidék Íze magazin februári számában jelent meg!

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin