Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Berényi krumplileves

30 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk. Enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni néhány babérlevéllel együtt (az ecet elhagyható, van, aki nem szereti ecetesen). Rövid főzés után belekerül a karikára vágott kolbász, ki-ki ízlése szerint enyhén vagy erősebben csípős. Mezőberény környékén a csípősebbet szeretik jobban tapasztalatom szerint.

Amikor a krumpli megpuhult, apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöld és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon: kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesztjük. Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult. Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a *buggyantást*, majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája. Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat. Személyenként minimum kettővel számoljunk.

A levest a legvégén tejföllel vagy főzőtejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss