Benedek tojás

Hozzávalók

  • A hollandi mártáshoz:
  • 1 db tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cayenne-i bors
  • 4 csepp citromlé
  • A buggyantott tojáshoz:
  • 2 db egész tojás
  • 1 tk ecet
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 2 szelet bacon

Elkészítés

    1. A bacont kisütjük, majd ugyanabban a serpenyőben a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyeret.
    2. Eközben a hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, a tojás sárgáját vízgőz felett habosra keverjük. Hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is és tovább habosítjuk. Majd a tűzről levéve fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat.
    3. Citromlével ízesítjük és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.
    4. A buggyantott tojáshoz 2 lábaskában vizet forralunk: az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat megsózzuk.
    5. Mikor felforrt a víz, akkor visszavesszük a tűzerőt és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva hogy a sárgája egészben maradjon.
    6. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Az evőkanál segítségével formázzuk a tojás fehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, így nem esz ecetízű a tojás. Majd kivesszük és lecsepegtetjük.
    7. A másik tojással ugyanígy járunk el. Az összeállítás: a pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal és tálaljuk.

Megjegyzés

Ez az egyik legszuperebb reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt ez a pirítós...

Hegedűs Kriszta
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek