Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Békebeli vadas zsemlegombóccal

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg bélszín (vagy felsál, hátszín, fehérpecsenye)
  • 2,5 dkg füstölt szalonna
  • 2,5 dkg zsír
  • A pácléhez:
  • 12 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 szem borókabogyó
  • 2-3 szem bors
  • 1 babérlevél
  • 1-2 evőkanál ecet
  • A szószhoz:
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dkg cukor
  • mustár
  • ecet
  • A zsemlegombóchoz:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 evőkanál olaj a pirításhoz
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • tej
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: 1. A húst alaposan lehártyázzuk.

2. Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 5 dl sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele.

3. A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk.

4. Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.)

5. Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc).

6. Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is).

7. Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, s időről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét.

8. Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek).

A szósz elkészítése:

1. 1 evőkanál liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját.

2. Felöntjük annyi páclével, amennyi szósz sűrűségűvé hígítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük.

3. Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni.

A zsemlegombóc elkészítése:

1. A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.

2. A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.

3. Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.

4. A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss