Beigli

default user icon
15 3.9/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • porcukor
  • csipet só
  • A diótöltelékhez:
  • 5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 30 dkg porcukor
  • 3-4 dl tej
  • 40 dkg darált dió
  • A máktöltelékhez:
  • 5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
  • 20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva
  • 20 dkg darált mák
  • A gesztenyetöltelékhez:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • rum vagy rumaroma
  • kevés vaníliás cukor
  • A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg túró,
  • ízlés szerint cukor, méz vagy édesítõszer
  • vaníliás cukor
  • reszelt citrom- és narancshéj
  • mazsola
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája

Elkészítés

    Elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

    50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztõs tejfölt
    és összegyúrjuk.

    4 cipót formálunk belõle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hûtõszekrénybe rakjuk.

    A diótöltelékhez a tejjel elkevert porcukrot felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tûzrõl lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá), és langyosra hûtjük.

    A cukros vizet felforraljuk, majd a tûzrõl lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hûtjük.

    A gesztenyetöltelék alapanyagait kikeverjük (lehet beletenni mazsolát, reszelt citromhéjat vagy narancshéjat, narancsaromát).

    A túrótöltelékhez az alapanyagokat összekeverjük /ha nagyon híg, egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt).

    A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követõen lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével,
    elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütõpapírral bélelt sütõlapra
    tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is.

    Megkenjük a tetejüket
    tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sûrûn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.

    Elõmelegített sütõben sütjük kb. 40 percet. Az elsõ 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihûlni. Jól tûri a mélyhûtést is.

Megjegyzés

6 rúd lesz belõle. Ha valaki szereti a különlegeset, akkor meg lehet próbálni
pudingos/gyümölcsös töltelékkel is.
2 vaníliás pudingport meg kell fõzni 7-8 dl tejjel, majd még forrón belekeverni 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), ezzel megkenni a beiglit.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Varga Alexandra 3 évvel ezelőtt
Most sülnek az enyémek, és nekem 3 rúd lett ennyi alapanyagból, de csak azért, mert tartottam tőle, hogy túl vékonyka vagy kicsi lesz. A mennyiségek ehhez viszonyítva jól vannak leírva, ízre még tesztelnem kell, de jónak tűnik. Egy nagy problémám akadt: szétrepedt mind. Nagyon csúnyák lettek, s még van a sütési időből, de biztos bennem lesz a hiba, mivel abszolút kezdőnek számítok bejgli téren. Azért ötleteket a probléma kiküszöbölésére szívesen fogadnék. :) :-/
lele ildikó 4 évvel ezelőtt
Én is 1 kg lisztből készítem a tésztáját, és 3 ÓRIÁS bejglit csinálok belőlük a nagy sütőtepsziben. 70 dkg mákkal il. 70 dkg dióval! Ezek mind belemennek. Dió ízesítők: mazsola, rum, vanilia. Mák ízesítők: van. cukor, citrom reszelt héja 2db-é! Mindkét töltelékhez vizes cukorszirupot készítek, bele a darált magot, és e kanás puha vajat!! Csodás fényes lesz a krém, az ízét is nemesíti. Hátha valaki kipróbálja!
Szabó mária 5 évvel ezelőtt
Azokkal értek egyet, akik szerint kevés 6 rúd bejglihez 50 dkg. lisztből készített tészta! Ha matekozol kicsit: 50 dkg : 6 = 8,3 dkg. jut egy rúdhoz. Bravurral sem lehet normális bejgliket ennyi töltelékkel és ezzel a tészta mennyiséggel készíteni, pedig gyakorlott vagyok a süti készítésben. Én is 1 kg. lisztből készítem a tésztát 6 rúd bejglihez. Boldog karácsonyt mindenkinek!
Budai Renáta 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Én ma megcsináltam ez alapján a recept alapján életem első beiglijét és fantasztikus lett!!! Köszönöm a recept írójának! Lehet, hogy csak kezdők szerencséje, de örülök neki! Mindenkinek ajánlom! Üdv.
Pajor Károly 7 évvel ezelőtt
Ma én is meg csináltam, sajnos teljes egészében szétszakadt. A fél kiló liszt nem is elég ennyi zsíradék és tojás, tejföl összeálllásához. Szerintem. Sajnos nagyott rossz állagú lett, így nem javaslom ezen recept alapján megsütni senkinek.
Schuszter Ili 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Ha a gesztenye töltelékbe vörösborba áztatott aszaltszilva szemeket tesztek, nagyobb lehet a siker...
Somogyi Mónika 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Szerintem a recept nagyon jó! Minden évben ezt csinálom, eddig mindig sikere volt! Már írtam egyszer és ismét csak dicsérni tudom. Minden rokonomnak én csinálom, akkora a sikere. Idén 12 adag beiglit csináltam. A mennyiségek úgy jók ahogy vannak. Én azt gondolom, aki nem gyakorlott, az akármilyen másik receptehez hozzá foghat, ugyanezt fogja írni, mert a beigli sütése nem egyszerű. De nem a leírtakkal van probléma! Tökéletes minden, pont úgy ahogy le van írva! Köszönöm a receptet ismét!
Muhar Lászlóné 7 évvel ezelőtt
Valóban nem stimmel a mennyiség, nekem 1 kg lisztből lesz 6 rúd és eddig még mindig sikere volt a családban!
zsuzsa62 9 évvel ezelőtt
valami nem stimmel a mennyiségekkel, a beküldőnek utána kéne nézni, mit nem irt le jól, valóban kezdők igy hozzá se fogjanak, de mást is lebeszélnék e "remekmű" elkészitésétől.
Kukorelli Ágnes 9 évvel ezelőtt
Ha gyúrás után 4 cipót készítünk és 4 fajta tölteléket írsz, akkor nem 4 rúd lesz a receptben leírt mennyiségből??

Hasonló Receptek

Magazin