Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Befőzési kisokos: tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár, a befőtt

default user icon
MME
Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli hónapokra. A befőzési kisokos segítségével bátran neki vághattok a munkának.

Bár sokan felesleges macerának tartják a befőzést, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető házilag szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz magad válogathatod össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatsz létre. A házi készítmények ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk.

ELLENÁLLHATATLAN LEKVÁROS SÜTIK: 100 BEVÁLT RECEPT >>>

 

Befőzési Jótanácsok

1. Bevált és új:
A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhatsz, ám nyugodtan alkalmazhatsz egy kis csavart is a befőzéssel készült finomságokhoz. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhatsz egy-egy lekvárnak, befőttnek.

2. Sterilizálás:
Sok múlik a csírátlanításon. Ehhez az üvegeket mosd át forró vízzel, rakd be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mosd tisztára, majd fejjel lefelé állítsd őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose töröld el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a beletöltött lekvár, befőtt.

3. Tartósítás:
A befőzés során a leggyakrabban használt tartósítőszer a nátrium-benzoát, de ha kellően tisztán dogozol, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is készíthetsz nagyon finom és különleges lekvárokat, befőtteket.

Fanny-tanács:
A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

Mi az a dunsztolás?

A dunsztolás során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítjuk meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesd száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tedd egy nagyobb lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ig ellepi őket. Forrald 20 percig, majd hagyd kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss