Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz az eperlekvár olyan, mint a nagyié! 9 tipp befőzéshez

A hazai nap érlelte zamatos epernek sajnos csak pár hétig örülhetünk. Zárd üvegbe az illatos piros bogyókat, és egész évben élvezheted édes ízüket!

Nem kell órák hosszat kavargatnod, ráadásul a bevált receptek alapján élvezetesen kikísérletezheted a saját kedvencedet.

1. A siker záloga a tisztaság

A felületesen megmosott gyümölcs a nem makulátlanul tiszta üvegben rendszerint megromlik. Csak teljesen friss és hibátlan epret főzz be! A kiválogatott ép szemeket óvatosan mosd meg többször váltott vízben, vagy kíméletesen zuhanyozd le, mielőtt kicsumázod és lecsepegteted.

2. Darabold egyformára a gyümölcsöt!

Az apróbb eperszemeket egyben hagyhatod, a nagyokat vágd félbe vagy negyedekre, hogy közel egyforma darabokat kapj, mert így egyenletesen puhulnak.

3. Főzés nélkül is elteheted

Nyersen kevert eperlekvárhoz 50 dkg megtisztított és a fazékban krumplinyomóval összetört gyümölcshúshoz adj 40-45 dkg cukrot, majd keverd a cukor teljes feloldódásáig. Finom lesz süteményekre, pohárdesszertekre. Kevesebb cukorral is elkészítheted, de akkor tárold a hűtőben, és a felbontástól számított 3-5 napon belül fogyaszd el.

4. Dzsem vs. lekvár

Dzsemhez az epret csak durván törd össze kézzel, villával vagy krumplinyomóval (Jamie szerint habverő is megteszi), hogy felismerhető gyümölcsdarabok maradjanak benne. Lekvárhoz pürésítsd finomabbra.

5. Nem kell túlcukrozni

Ha elrettent a dédi és a nagyi receptjeihez megadott cukormennyiség, akkor neked találták ki a zselésedést garantáló pektint tartalmazó 2:1 vagy 3:1 arányú befőzőcukrokat és a dzsemfixet. Ezekből az eper édességétől függően kilónként 10-15 dkg is elég lehet. 100%-ban természetes pektint külön is vásárolhatsz. Új receptet kipróbálásakor egy kis adagon érdemes tesztelni az arányokat. Mindig a pucolt gyümölcs mennyiségét vedd alapul.

6. Hogyan főzd?

A dzsemnek vagy lekvárnak előkészített epret ép zománcú vagy rozsdamentes, lehetőleg vastag aljú edényben forgasd össze a cukorral, és citromlével ellensúlyozd az édességét. Forrald fel, majd nem túl erős tűzön folytasd a főzést, nehogy a cukor megégjen. (A külön pektint a forrás előtt, egy kis cukorral elkeverve add hozzá.) A közben keletkező habot kanállal leszedegetheted a tetejéről. Nem érdemes 15 percnél tovább rotyogtatni, mert bár hígnak tűnik, a hűlés során sokat szilárdul. A dzsemet ne kavargasd, hanem az edényt rázogasd. Akkor jó, ha a zselépróbához kimert kis adag a mélyhűtőben 2 perc alatt bőrössé válik, illetve a gyümölcs kocsonyás lesz.

7. Fűszerezd, ízesítsd!

Az eper nagyon jól harmonizál bizonyos fűszerekkel. Együtt főzheted pl. kikapart vaníliavelővel vagy az üvegbe töltéskor adhatsz hozzá frissen kis darabokra vágott gyömbért (2 kg gyümölcshöz egy kisujjnyit). A végén feldobhatod pl. rózsavízzel vagy levendulával, mentával, bazsalikommal, tárkonnyal (ezekkel sem kell tovább főzni).

Fűszeres eperdzsem >>> 

Chia magos eperlekvár >>> 

8. Házasítsd!

Az eper izgalmas párost alkot többek között bodzavirággal, ribizlivel, málnával, sárgadinnyével vagy rebarbarával. Ebből 1 kg megtisztított szárat metélj 1 cm-es darabokra, majd főzd meg lekvárnak 1 kg eperrel és 1,5 kg cukorral együtt. Citromlé nem kell bele, mert a rebarbara elég fanyar.

Ananászos eperdzsem >>>  

9. Fejre át!

Nincs szükség tartósítószerre, ha az előzőleg csírátlanított üvegeket színültig töltöd a forró lekvárral, majd pár percre fejre állítod. A keletkező vákuum és a lekvár hője elbánik az esetleges kórokozókkal, és a hűvös, sötét helyen tárolt lekvár felbontatlan állapotban kibír egy évet is. A visszafordított üvegeket bugyoláld be pokrócba, paplanba, és hagyd a lekvárt a száraz dunsztban kihűlni egy éjszaka alatt.

9 szuper recept eper befőzéséhez >>> 

Eperdzsem, eperlekvár, eperszörp >>> 

Epres receptek >>> 

Eperlekvárteszt >>> 

Forrás: Pelle Józsefné: Házi tartósítás, Hargitai György: Befőzés, savanyítás 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss