Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Becsinált leves, angyalbögyörő és tejfölös csodabogár - ezek a legfurcsább nevű ételek

default user icon
MME
A magyar ételnevek bizony bővelkednek a furcsaságokban. Mindezt már megszoktuk, a mindennapos, ismertebb fogásoknál talán nem is vesszük észre, mindaddig, amíg meg nem próbáljuk lefordítani egy külföldi barátunknak. Ilyen vicces vagy furcsa nevű ételeket gyűjtöttünk most össze, valószínűleg számodra is lesz köztük újdonság.


Érdekes levesek és előételek

A becsinált leves igen tartalmas és finom, a húsleves méltó párjaként emlegetik. Ráadásul további jó pont, hogy a konyhában nem kell ott állni mellette miközben fő. A nevével viszont van egy kis gond, nem túl hívogató, de talán máshogy viszonyulunk hozzá, hogyha tudjuk, hogy a becsinált kifejezés itt befőzöttet jelent.

A leveseknél maradva meg kell még említeni a kötött tészta levest is, hiszen az ember nem nagyon tudja a neve alapján elképzelni, hogy mi is lehet ez. Egy zöldséglevesről van szó, amiben hurkolt alakú tészták vannak. Pont a tészta aprólékossága miatt egy kicsit macerás elkészíteni, de megéri!

Előételnek, reggelinek vagy uzsonnának is kiváló a kőrözött, aminek viszont semmi köze a körhöz, hacsak nem a keverő mozdulatokra gondolunk. Egy paprikával és köménnyel elkevert túrókrémről van szó, liptói túróként vagy liptauerként is emlegetik.

A disznósajt elég becsapós, ugyanis egyáltalán nem sajtról, inkább „összesajtolt disznóról van itt szó. A disznóöléskor főtt fejhúsból, bőrből, fűszerekből, helyenként vérrel is keverve készített töltelékről. Megosztó étel, sokan szeretik, míg mások ki nem állják.

Meglepő nevű főételek

Ha szalontüdőről beszélünk, akkor bizony valóban tüdőre gondolunk, aminek igen macerás az elkészítése, viszont nagyon finom és jót tesz a háborgó gyomornak. A pajsliként vagy savanyútüdőként is ismert ételt a magyarok, az osztrákok és a csehek egyaránt magukénak vallják.

Mit szólnál egy lábtörlőhöz vacsorára? Egy leveles tésztás-virslis ételre kell gondolni, ami úgy néz, ki, mint egy lábtörlő. Gyorsan elkészíthető, látványos, és nagyon finom étel. Megéri kipróbálni!

A gránátoskocka idegenül csenghet, pedig egy nagyon népszerű, laktató ételről van szó! Nem más ez, mint a krumplistészta. Így már ismerős, ugye?

Az angyalbögyörő szintén krumplis étel, méghozzá hengeres, főtt tésztaféle, három-négy centi hosszú, vékony rudacska alakú, főtt, burgonyás tésztából készült krumplinudli. Nem biztos, hogy szeretnéd tudni, de a kisfiúk fejletlen nemi szervét hívják angyalbögyörőnek. Az étel valószínűleg az alakja miatt kapta ezt a nevet.


Viccesen hangzó desszertek

Az ökörszem többértelmű, lehet az ökörnek a szeme, madár, vagy finom süti is. Az utóbbit
Karlsbaldi túrósnak is nevezik. Hogy mi is ez pontosan? Ínycsiklandozó kelt briós tészta, túrós töltelékkel.

A pávaszem szintén hasonló jellegű, a színpompás madár szemén kívül, egy lepkefajtára és egy finom, könnyen elkészíthető süteményre is utal. Te kóstoltatd már?

Ha már a szárnyasoknál tartunk, eléggé híres a madártej is, ami egy  francia eredetű desszert. A furcsa név nem magyar sajátosság, sok európai nyelvben előfordul, képzeletbeli ételt jelölő kifejezés.

Maradjunk még mindig az állatoknál, az egérke egy kedves nevű péksütemény, méghozzá egy egyszerűen és olcsón elkészíthető égetett fánk, ami maximum fél óra alatt kész. Vendégvárónak is ideális lehet, ha gyorsan kell összeütni valamit.

Na és a tejfölös csodabogárról hallottál már? Igen, ez is egy desszertféle. Méghozzá nem más, mint egy tejfölös, étcsokis édesség.

Szintén a desszert kategóriában indul a mákos pity-puty, a legkönnyebben úgy magyarázható, hogy egyfajta mákos nudli lekvárral. Egyszerűen elkészíthető, mondhatni, pity-puty kész!

A barátfüle sem mindennapi kifejezés, ez egy általában szilvalekvárral vagy ritkábban túróval, esetleg mákkal töltött, magyar eredetű tésztaféle. A fül elnevezés az alakjára utalhat.

A darázsfészek kifejezés nem feltétlenül hívogató, hiszen, mint tudjuk, a darazsak fészke veszélyes lehet. A darázsfészek nevű diós sütitől azonban nem kell tartani, mert nagyon finom, feltehetőleg az alakjáról kapta a nevét.

Mint ahogy a máglyarakás is. Ez az almás-habos édesség egymásra rakva tartalmazza a finomabbnál finomabb rétegeket.

A szerelmeslevél szintén egy finom sütemény, általában diós töltelékkel, borítékalakot formázva. Sosem felejtem el a barátnőm panaszos felháborodását, hogy a lánya csak egy fél szerelmeslevelet kapott a menzán. Úgy gondoltam az sem rossz, persze nem mindegy, hogy kitől kapta.

5 ÉTEL, AMINEK SEMMI KÖZE NINCS A VÁROSHOZ, AMIRŐL ELNEVEZTÉK>>> 

EZEK A LEGVICCESEBB NEVŰ MAGYAR VENDÉGLÁTÓHELYEK>>> 

Ezek is érdekelhetnek