Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bécsi krémes

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 36×30 cm-es tepsihez:
  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • A zseléhez:
  • 1 csomag piros tortazselé (11 g)
  • 15 dkg ribizli
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • A krémhez:
  • 5 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 2,5 habtejszín
  • 5 dl tej
  • A mázhoz:
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük. Kettévágjuk, és 2 db tepsi nagyságú lapra nyújtjuk. A tepsit vízzel kiöblítjük, a vizet nem töröljük le a tepsiről. A tepsibe tesszük a tésztát, villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon. A két lapot egyenként 200 fokra melegített sütőben 15 percen belül megsütjük.

A megsült lapokat hosszában kettévágjuk. A felső lapnak a legszebbiket kiválasztjuk, erre kerül a máz. Ehhez a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével felverjük elektromos habverővel. A tésztalapra simítjuk, hagyjuk megszáradni, és forró vízbe mártott késsel 12 db 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk.

A zselét elkészítjük. A tortazselét a vízzel vagy gyümölcslével, a cukorral és a ribizlivel összeforraljuk. Hagyjuk egy picit állni és az alsó lapra tesszük, hagyjuk megdermedni.

A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a liszttel, a 6 dkg cukorral, a vaníliás cukrokkal, a tejszínnel és a tej felével csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is hozzáadjuk. Felfőzzük, kevergetjük, míg a lábastól el nem válik. A tűzről lehúzzuk, a tojáshabot apránként hozzákeverjük. Visszatesszük a lángra, és kézi habverővel 1 percen belül simára keverjük.

A krémet elfelezzük. A zselés felületre kerül a 2. sima lap, erre simítjuk a krém felét, majd újból lap jön és a maradék krém. A mázas négyzetlapocskákkal kirakjuk, és a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

A felső lapok mentén - vízbe mártott késsel - felszeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss