Elkészítés: A tejet felforraljuk, langyosra hűtjük, majd elfelezzük. Egyik felében feloldjuk az élesztőt, és a langyos lisztbe vájt mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk, ez lesz a kovász. Letakarva kb. 20 percig pihentetjük meleg helyen. A tej másik felében feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a vaníliás cukrot, a sót, hozzáadjuk a rumot. Amikor felfutott az élesztő, a tejjel, a tojássárgákkal, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal jól összedolgozzuk. Fakanállal vagy kézzel fényes selymesre, hólyagosra dolgozzuk. Ha adunk hozzá 1 teáskanál étolajat, hamarabb kidolgozható a tészta.
Amikor a tészta elválik az edény aljától és oldalától, akkor az edény alját liszttel megszórjuk, rátesszük a tésztát, majd a tészta tetejét olajos kézzel megpaskoljuk, az edényt letakarjuk, a tésztát duplájára kelesztjük.
Lisztezett lapon a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Szaggatóval kiszaggatjuk. Készíthetünk töltetlen és töltött fánkokat. A töltött fánkhoz 2 darabot használunk fel, széleit jól nyomkodjuk össze, majd kisebb szaggatóval ismét kiszaggatjuk. Újból kelesztjük - a töltöttet kissé tovább -, majd forró olajban kisütjük, rácsra rakva lecsepegtetjük.
Porcukorral, lekvárral tálaljuk, vaníliamártással kínálva különlegesen finom.