Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bécsi farsangi fánk

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg vaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál rum vagy 1 mokkáskanál rumaroma
  • A töltéshez:
  • sárgabaracklekvár vagy gyümölcs (jelen esetben szirupban eltett mandarin)
  • Valamint:
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: A tejet felforraljuk, langyosra hűtjük, majd elfelezzük. Egyik felében feloldjuk az élesztőt, és a langyos lisztbe vájt mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk, ez lesz a kovász. Letakarva kb. 20 percig pihentetjük meleg helyen. A tej másik felében feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a vaníliás cukrot, a sót, hozzáadjuk a rumot. Amikor felfutott az élesztő, a tejjel, a tojássárgákkal, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal jól összedolgozzuk. Fakanállal vagy kézzel fényes selymesre, hólyagosra dolgozzuk. Ha adunk hozzá 1 teáskanál étolajat, hamarabb kidolgozható a tészta.

Amikor a tészta elválik az edény aljától és oldalától, akkor az edény alját liszttel megszórjuk, rátesszük a tésztát, majd a tészta tetejét olajos kézzel megpaskoljuk, az edényt letakarjuk, a tésztát duplájára kelesztjük.

Lisztezett lapon a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Szaggatóval kiszaggatjuk. Készíthetünk töltetlen és töltött fánkokat. A töltött fánkhoz 2 darabot használunk fel, széleit jól nyomkodjuk össze, majd kisebb szaggatóval ismét kiszaggatjuk. Újból kelesztjük - a töltöttet kissé tovább -, majd forró olajban kisütjük, rácsra rakva lecsepegtetjük.

Porcukorral, lekvárral tálaljuk, vaníliamártással kínálva különlegesen finom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss