Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bécsi tönkölyös cipó

Hozzávalók

  • 3 db kenyérhez:
  • 5 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
  • 1,75 kg teljes kiörlésű tönkölyliszt
  • kb. 1,3 l víz
  • 3,3 dkg só
  • 3 tk kenyérfűszer (koriander őrölve, kömény, én csak ezt a kettőt teszem bele, az osztrákok még édesköményt és ánizst is)
  • 3 ek olaj (én olivát tettem bele)
  • 1 ek méz
  • 10 dkg élesztő (2 kocka)

Elkészítés

    1. Az előtésztához 1/2 kocka élesztőt 60 dkg tönkölyliszt és 5 dkg rozsliszt keverékébe morzsoljuk, majd 6,5 dl meleg víz (30-40 fok) 1 evőkanál mézzel elkeverünk, és a lisztes keverékhez öntjük. Jól összegyúrjuk, és másnap reggelig hűvös helyen, letakarva pihentetjük. Ebből 1,3 kg előtésztát kapunk. 
    2. Másnap az előtésztához 1,15 kg tönkölylisztet, 3 dkg sót, 3 teáskanál kenyérfűszert (én koriandermagokat törtem össze mozsárban és hozzátettem őrölt köményt), 3 evőkanál olajat, illetve 1,5 kocka élesztőt 6,5 dl langyos vízben feloldva hozzákeverünk, jól átgyúrjuk, majd lefedve kb. 15 percig kelesztjük, majd újra átgyúrjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, cipót formázunk belőlük, majd letakarjuk, és újbol kelni hagyjuk.
    3. Ezután a háromszor kelt kenyereket vízzel bespricceljük és 250 fokos sütőbe toljuk. 1 perc után visszavesszük 180 fokra és összesen 45-55 percig sütjük. 

    Még több kenyér, kalács és péksütemény recept aházi pékség rovatunkban - katt ide! >>>

Megjegyzés

FIGYELEM! Ez 3 KENYÉRRE VALÓ ADAG, 1 kenyérnél harmadolni kell az adagokat!!!

kissbernadett
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin