Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bébipapi

Sok mindmegettés olvasó kérdezte, tudunk-e ötletet, tippet adni a kisdedek étrendjének kialakításához, tanácsokat a mindenféle pürék és pépek variálásához. Következzék az örvendetes hír: tudunk néhány receptet, ötletet, tippet, és meg is osztjuk veletek! De figyelem! Ne számítson senki tudományosan összeállított, gyerekorvos által javallott étrendre. Az alábbi receptek saját tapasztalataink alapján születtek, és mert nálunk beváltak, ajánljuk nektek is!

Az első falatok

Izgalmas, de nehéz időszak kezdődik. A baba eddig csak szopott, de lassan-lassan itt az ideje az új ízeknek. Mindenki mást mond, mit ehet a baba és mit nem. Foga sincs, és először nem tűnik túl boldognak attól, hogy az ember megpróbál ezt-azt a szájába tömködni. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, elvégre vicces lenne, ha a gyerek még 18 évesen is szopna. Tehát: nagy levegő, és kis falatok.
Javasolt az ételt először pürésíteni, és néhány hét után villával összetörni. Ne keseredjünk el, ha kezdetben a gyerek csak 1-2 kanállal eszik az ételből. Nem elég, hogy az új ízekkel ismerkedik, de a kanállal is meg kell barátkoznia, sőt: gyomrának is hozzá kell szoknia az új táplálékhoz. Figyeljük a kisdedet, nem ördöngösség kitapasztalni, hogy mik a kedvenc ételei. A lényeg, hogy ne lepődjünk meg semmin.

6-9 hónap


Rizses répafőzelék
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók:

4 sárgarépa
10 dkg rizs
kevés vaj vagy növényi zsiradék
Elkészítés:
A répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul. Közben a rizst a szokott módon megfőzzük. Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor reszelhetünk bele.


Tejbeárpa
Főzés: 5 perc
Hozzávalók:

10 dkg árpa (gersli néven kapható)
tej vagy tápszer
Elkészítése:
Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt főzzük meg. Nagyon gyorsan besűrűsödik és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel főzzük, és a tápszert csak a végén keverjük hozzá.)


Puliszka
Főzés: 10 perc
Hozzávalók:

10 dkg kukoricadara
10 dkg kukoricaliszt

Elkészítése:
Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk.
A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként, vagy önálló ételként is egy kis joghurttal meglocsolva.
Felnőtteknek:
A kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és a piskóta tekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszka tekercset vágjuk karikára, és grillsütőben pirítsuk meg.


Knäcke kenyér (fogzásra)
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Hozzávalók:

10 dkg teljes búzadara (finom)
10 dkg árpadara
1,5 dl aludttej
4 dkg margarin

szezámmag
lenmag,
napraforgómag,
esetleg kömény
Elkészítése:
A nyersanyagokat jól összekeverjük és pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük és megszórjuk a magvakkal, ezután 180 fokos sütőben kisütjük.



9-12 hónap


Nagy valószínűséggel a gyerkőcnek már van egy-két foga, és ez nagyban megkönnyíti helyzetét. Nem kell a turmixgépnek mindig elöl lennie, jó megoldás a villával való összetörés. A kicsi lassan szinte már mindent ehet: itt az ideje a tejtermékek bevezetésének, ha nincs allergiás a családban. Örüljünk, ha jól eszik a gyerek, de akkor se keseredjünk el, ha úgy érezzük alig eszik. Én azt figyeltem meg, hogy hol szinte nem eszik, hol meg nem lehet eleget adni neki. És ne felejtsük el: ahol étel van, gyerek még nem halt éhen. (Az én csöpp fiacskám is alig eszik, mégis 11,50 kg 15 hónapos korában…)


Salátafőzelék
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók:

1 fej saláta
1 hagyma
olaj
liszt
joghurt
Elkészítés:
A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát, és főzzük kb. 5 percig. Adjunk hozzá kevés lisztet. Ízesítsük joghurttal vagy tejföllel, végül pépesítsük.


Paradicsomos karfiol
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:

15 dkg szép karfiol
3 dkg vaj
25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom
3 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt. Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot.


Gombapüré
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 2 adaghoz:

2 szép krumpli
5 dkg gomba
fél fej hagyma
fél citrom leve
kevés tejszín

Elkészítése:
Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben főzzük puhára a felszeletelt hagymával és a gombával. Szűrjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejszínt.


Sajtos-brokkolis csirke
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:

10 dkg zsenge brokkoli
12 dkg felkockázott csirkemell
A sajtmártáshoz:
3 dkg vaj
2 evőkanál liszt
3 dl tej
6 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben főzzük meg a brokkolit és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a sajtszósszal.


Csíkos püré sonkával
Hozzávalók:

30 dkg krumpli
1 csipet só
1 dl tej
1 diónyi vaj
10 dkg zöldbab
1 szelet pulykasonka
10 dkg sárgarépa
Elkészítése:
Külön vízben – de még jobb egymás után – főzzük meg a zöldségeket. Külön-külön turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított sonkából. A színes pürékből szedjünk csíkokat a baba tányérjára.


Lekváros csiga
Előkészítés: 20 perc
Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt
1 dkg élesztő
1 dl tej
2,5 dkg margarin
1 db tojássárgája
20 dkg lekvár
5 dkg cukor
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint, sót, lisztet, fűszerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta tekercset kb. egy centiméterenként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük.


Daraleves
Főzés: 10 perc
Hozzávalók:

5 dkg teljes búzadara
3 dl tej
7 dl zöldséglé

Elkészítése:
A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével, hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsből is.


Kefires burgonyalepény
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók:

20 dkg burgonya
2,5 dl kefir
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

fokhagyma
petrezselyem
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.


Hajdinaleves bazsalikommal
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók:

10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma
4 dkg hajdinaliszt
1 dl tejszín vagy joghurt vagy tej
2 evőkanál friss bazsalikom

fokhagyma
Elkészítése:
A zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük, zöldséglevest főzünk belőle, és leszűrjük. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés fokhagymával fűszerezzük. A tejszínt hozzáöntjük, kiforraljuk és átszűrjük. A kész levest pirított kenyérkockával, vagy külön megfőzött hajdina magokkal tálaljuk.


Bazsalikomos hajdinalepény
Családi adag!!!
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók:

30 dkg hajdina
30 dkg hajdinaliszt
2 dl tej
2 db tojás
1 dl kukoricaolaj

bazsalikom
Elkészítése:
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kevés forró olajba kanállal kis lepényeket formázunk, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.


És beköszöntött a boldogság kora… A gyermek immár mindent ehet, de azért a körömpörkölttől óvakodjunk… (Igaz, jómagam életem első birkapörköltje után indultam el először…)

zzs

Ezek is érdekelhetnek