Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

BBQ oldalas, avagy a grill és a barbecue

Az igazat megvallva teljesen lázba jövök, ha olyan ételről esik szó, amit grillen kell készíteni. Barátaimmal nem egy grillezéssel kapcsolatos eseményen vettünk már részt, de a varázs nem szűnik.

Az eleven tűz, a parázs, a füst hangulata, a süldögélő pácolt hús illata, a jó baráti társaság és a hűs italok együttesen teszik persze a grillezést eseménnyé. Szerencsére manapság egyre divatosabb a grillsütő… akármennyire is állítják, hogy bográcsnemzet vagyunk

Parázs felett szinte bármit süthetünk, sőt alufóliába csomagolva a parázsban benne is. A következő recept igazi klasszikus, persze egy kicsit megbolondítva!

BBQ oldalas fokhagymás spenóttal és parázsburgonyával

Hozzávalók:
1 kg oldalas
3 evőkanál hoysin vagy osztrigaszósz
5 evőkanál édes chili szósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál szilvalekvár

A körethez:
50 dkg aprószemű újburgonya
3 gerezd fokhagyma
20 dkg friss spenót
5 dkg vaj

bors

Elkészítés: Az oldalast megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, alufóliába tekerjük, és gyenge parázs fölött, 150 fokon 80 percig sütjük. Időközben a megmosott újkrumplit sózva, kevés olajjal szintén alufóliába tekerjük, és a hús mellé tesszük kb. 30 percre.

A spenóthoz a vajat 2 gerezd fokhagymával meglangyosítunk, rádobjuk a megtisztított spenótot, átforgatjuk, sózzuk, és éppen csak megfonnyasztjuk.

Az osztrigaszószt, a chili szószt, a mézet és a szilvalekvárt összekeverjük. A húsról leszedjük a fóliát, a tetejét ecsettel szépen lelakkozzuk. Szenet öntünk a grillbe, felforrósítjuk, és 10-15 perc alatt készre sütjük.

A pirosra sült oldalast a krumplival és a vajas spenóttal tálaljuk.

Tipp: Nem csak a húst és a krumplit süthetjük grillen: a spenótot egy alumíniumtálcában gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük pár másodperc alatt a grill felett.

Sokáig azt gondoltam, valamelyest nagy rálátással bírok a grillezés fortélyaira, de időről időre be kell látnom: minél többször grillezek, minél több alkalommal vagyok a tűz közelében, annál részletesebb, finomabb technikák, apró trükkök csábítanak az újbóli és újbóli gyakorlásra.

Kedves grillezők! Nem elég csak begyújtani a grillt és megsütni rajta ételünket!  A cél nem lehet kevesebb, mint kihozni az ételből a lehető legjobbat. Ehhez sok apró részletnek stimmelnie kell, de a végeredmény megéri, sőt!

Apró részletek rejlenek a grillsütőben, a fűtés módjában, a hőmérsékletben, a pácolásban, az alapanyag minőségében. Minden összefügg mindennel!

A helyes grillsütő kiválasztása a legelső feladat. Járjunk el körültekintően, és konzultáljunk nálunk okosabbakkal is. Ne álljunk meg ott, hogy „cimbora, süssél tárcsán, az a tuti”, mert az nem lesz elég. A tárcsán sütést még csak véletlenül sem szabad grillezésnek hívni. A grillsütő egyik alapismérve, hogy van fedele, anélkül viszonylag nehéz nagy darab húsokat szaftosra, mégis ropogósra készíteni. Fontos, hogy az anyaga ne a legvékonyabb lemez legyen, mert egyszer csak azt fogjuk tapasztalni, hogy öntjük bele a szenet, az pedig az alján kiesik.

Sokszor kérdezik tőlem, gázosat vagy faszeneset vegyenek. A gázos kiszámítható, állandó tüzet adó, megbízható dolog, amely sok örömet okozhat. De a szén azért szén. Az élő tűz utánozhatatlan, látványa és képessége, hogy különböző ízvilágot kölcsönözzön az ételnek, az utánozhatatlan, és semmiképp sem összetéveszthető. Ha különböző füstölnivaló fanyesedékeket használunk, még jobban fokozhatjuk az aromákat. A tölgyfa és hikorifa például kiváló marhához és bárányhoz, az égerfa jó a halhoz, a pekánfa, cseresznyefa kitűnő a sertéshez.

De ha friss fűszereket használunk, mint a rozmaring, kakukkfű, zsálya, akkor is hihetetlen aromákkal bombázhatjuk az ételeinket.

Grill és kerti parti >>>

Grill receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss