Bazsalikomos töltött paprika

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 6 db tölteni való húsos zöldpaprika
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • kb. 2 evőkanál liszt
  • 1 liter 100 %-os paradicsomlé
  • 2 közepes fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma - reszelve
  • kb. 1 teáskanál őrölt feketebors
  • kb. 2-3 teáskanál pirospaprika (fele a gombócba, fele a mártásba)
  • kb. 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • kb. 1-2 evőkanál cukor - attól függően, hogy mennyire ízesített a paradicsomlé
  • 3 db kisujjnyi darabka citromhéj
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom (teatojásba zárva)

Elkészítés

    Elkészítés: A darált húshoz keverjük a megmosott, lecsepegtetett rizst, a tojást, 1 vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát, a pirospaprikát, a majoránnát, az őrölt borsot és a sót. Alaposan összedolgozzuk, ameddig a mártást elkészítjük, a hűtőben pihentetjük.

    Kb. 5 literes vastag aljú edénybe a lisztből és olajból zsemleszínű rántást készítünk, beledinszteljük a másik vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, felengedjük kb. 0,5 l vízzel, rögtön sózzuk, hogy a letapadt liszt feloldódjon, beleöntjük a paradicsomlét. Ízesítjük cukorral, citromhéjával, bazsalikommal, mérsékelt hőfokon felforraljuk, majd takarékra állítjuk.

    A paprikákat kicsumázzuk, lazán megtöltjük a húsos töltelékkel, a kimaradt húsmasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a forrásban lévő paradicsom mártásba tesszük. Újraforrástól számítva kb. 40-45 perc alatt mérsékelt hőfokon készre főzzük (közben óvatosan a töltelékek között alákeverünk, hogy le ne kapjon). Ha szükséges, utánasózzuk, cukrozzuk.

    Igény szerint személyenként 1 közepes burgonyát meghámozunk, hosszában felszeleteljük, sós, köményes vízben megfőzzük.

    Tálalásnál ízlés szerint paprikát, húsgombócot kínálunk a mártással és a főtt burgonyával.

Megjegyzés

Viszonylag gyorsan elkészíthető könnyű egytálétel.

Idén kora tavasszal jó ízű zöldpaprikákat lehet kapni, ezért is jutott eszembe ez az inkább nyáriasnak mondható étel, mert nálunk nagyon szereti a család évszaktól függetlenül.

Rozsnyai Gabriella
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin