Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomos narancstorta

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 180 fokra melegítjük. Sütőformánkat sütőpapírral kibéleljük.

A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket.
Az 5 tojást kézi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 8 dkg cukrot, és további 4 percig keverjük. Amikor már szép sima, a kókuszos lisztet apránként hozzáadjuk, folyamatos keverés mellett. Az így elkészült tésztát a formába öntjük, tetejét egy spatulával elsimítjuk.

A sütő alsó rácsán 45 perc alatt készre sütjük – ne feledjük a tűpróbát! Ezután a tésztát sütőrácson hagyjuk kihűlni, a formából kivéve.

Amikor kihűlt, félbevágjuk. Az alsó felének szánt lapot egy tortatálra helyezzük, majd meglocsoljuk a Cointreau felével. A tortaforma kapcsos oldalát tegyük köré, ez a későbbiekben segít majd összetartani a tortánkat. A szederlekvárral megkenjük az alsó tortatésztát.

A krémhez a narancslevet egy kis lábasban felmelegítjük.

A bazsalikomleveket óvatosan megmossuk, a leveleket megszárítjuk alaposan, hogy ne maradjon rajta nedvesség. 12 nagyobb levelet kiválasztunk, ez lesz a torta oldalának díszítése, és további 12 kisebb levelet a tetejére.

A maradék leveleket és a szárat is a forró narancslébe tesszük, és 4 percig forraljuk. Majd eltávolítjuk a leveleket.

A pudingport fél dl vízzel elkeverjük, majd a forrásban lévő narancsléhez keverjük.

Eközben 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a maradék 4 dkg cukrot is hozzáadjuk, és további 1 percig együtt keverjük a habverővel. Az így kapott tojásfehérjehabot óvatosan a narancsos pudingba forgatjuk, amíg szép, homogén krémet kapunk.

A krém 1/3 részét a szederlekvárral megkent tortaaljra simítunk, majd ráhelyezzük a sütemény másik felét, kissé rányomkodjuk, ezt is meglocsoljuk a Cointreau másik felével.

A tortát kb. 1 órára hidegre tesszük. Ezután már leszedhetjük a kapcsos oldalformát. A maradék narancskrémmel bevonjuk a tortánkat, jusson az oldalára és a tetejére is egyenlő vastagságban. A tortánkat hűtőben hagyjuk dermedni.

A maradék 1 tojásfehérjét felhabosítjuk, de nem kell kemény habbá vernünk. A 20 dkg kristálycukrot egy lapos felületre szórjuk. A bazsalikomleveleket a tojásfehérjébe mártjuk, alaposan vonja be mindenhol, majd a kristálycukorba nyomkodjuk mindkét oldalát. A cukrozott bazsalikomleveleket hagyjuk megszikkadni, majd a felszeletelt naranccsal együtt ezzel díszítjük a tortánkat.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss