Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomos krumplitallér, a gyors vacsora

Nem is kérdés, hogy az ősz valamiképp a krumplis fogások igazi szezonja. Jöhetnek a főtt vagy sült burgonyából, a sokféle rakott krumpliból, rösztiből vagy krumligombocókból álló kitűnően variálható finomságok!

Szeretek a konyhában foglalatoskodni minden időben, néha mégis úgy adódik, hogy az embernek túlságosan sok egyéb teendője akad. Ilyen alkalmakra jönnek igazán jól a „gyorsan és egyszerűen” kategóriába tartozó burgonyás fogások. Ezen a héten bizony nem hogy a piacra, de még a konyhába is alig jutottam el. Néhány napos távollét után szembesültem a mérsékelten bőséges hűtőszekrény állapotával, így hát a kéznél lévő alapanyagokból sütöttem gyors vacsorafogást.

Nagy barátja vagyok mindenféle krumpligombócnak, lepénynek. Kis rafinériával sok változatban tálalhatók. Ezúttal olyan krumplitallérokat sütöttem, amelyek a friss bazsalikomlevelektől lettek igazán zamatosak.

Amíg a krumpli héjában sült a sütőben, sikerült kicsit a lakást is rendbe szedni, mire tálaltam a vacsorát!

Bazsalikomos krumplitallérok

Hozzávalók 9-10 tallérhoz:
3 db nagyobb sütni való burgonya (összesen kb. 70-75 dkg)
1 db közepes méretű tojás sárgája
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő + 1 teáskanál a tálcára
2 dkg olvasztott vaj
1 jókora maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál tengeri só
frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió – ízlés szerint
A sütéshez:
2 evőkanál kukoricaolaj

Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt puhára sütöttem. Még azon melegében meghámoztam, burgonyanyomón áttörtem. A bazsalikomlevelek közül néhányat félretettem a tálaláshoz, a többit felaprítottam.

A keményítővel, sóval, borssal, szerecsendióval meghintettem a még meleg áttört krumplit, kissé összekevertem, majd hozzáadtam a tojássárgáját, az aprított bazsalikomleveleket, olvasztott vajat. Az egészet összedolgoztam, majd 5 cm átmérőjű tallérokká formáztam. A tálcát megszórtam kukoricakeményítővel, erre sorakoztattam a tallérokat.

Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítettem, a kis tallérok mindkét oldalát 2-3 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Friss bazsalikomlevelekkel tálaltam.

Friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora, de köretként húsételekhez is remek. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss