Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomos-csokis túróhab - Zsolttól

Édes vagy sós? Ez itt a kérdés. A bazsalikom nem csak a paradicsomszószba jó, és a túró sem csak palacsintában vagy piros pöttyös formában létezik. Barátkozás az édes bazsalikomos ízekkel…

A bazsalikomról

A bazsalikom eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez. Azt is bizonyára sokan tudják, hogy a főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Ezen kívül alkalmazzák még gyógynövényként is, pl. gyógytea készítésére. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Azt viszont kevesen tudják, hogy desszertek készítésére is alkalmas ízhatású fűszer. Mint mindegyik más fűszer, a bazsalikom is frissen a legillatosabb és legszebb színű. Több fajtája is létezik. Például az édes bazsalikom és a nagylevelű bazsalikom kimondottan jó desszertek készítésére. Ezen kívül van még lila és görög bazsalikom is, ami egész apró levelű.

Nemcsak mártásokhoz, hanem süteményekhez, aprósütikhez, fagylaltokoz, szörpnek is remek, a mentával kifejezetten jól társítható. Klasszikusan mindenki az olaszos ízekhez, mindig a paradicsomhoz társítja, de a gyümölcsökhöz is nagyon jó, például ahogyan én is tálaltam édes pesztóként, eperrel. De kiválóan kombinálható málnával, birsalmával is. Ezek a gyümölcsök tökéletesen passzolnak a túróhoz is.
 

Bazsalikomos-csokis túróhab

Hozzávalók 4 személyre:
A túróhabhoz:
4 db tojás sárgája
6 dkg tejszín
2 evőkanál narancslikőr
1/2 citrom reszelt héja
50 dkg túró
4 db tojás fehérje
5 dkg porcukor
½ citrom leve
10 g zselatin (1 zacskó)
A bazsalikomhabhoz:
10 dkg fehércsokoládé
6 dkg tejszín
3 dkg fenyőmag
10-12 db mentalevél
12 g friss bazsalikom levél (kb. 2 ek összevágva)

Előkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, mert a sárgáját és a fehérjét külön-külön használjuk. A citromot megmossuk, kettévágjuk, és a félnek a levét külön kifacsarjuk ill. a héját le is reszeljük. Amennyiben nem finom túrót vásárolunk, akkor a túrót villával vagy szitán törjük át. A fehércsokoládét törjük apróra. A menta- és bazsalikomleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük.

Elkészítés:
1. A tojások sárgáját összekeverjük egy tálban a tejszínnel, a narancslikőrrel és a reszelt citromhéjjal, és gőz fölött addig kevergetjük, amíg szép habos, krémes állagú lesz. Ezután belekeverjük a túrót is.
2. A tojások fehérjét a porcukorral és a citrom levével kemény habbá verjük.
3. A cukros tojásfehérjehabot habverővel óvatosan a tojássárgás-túrós masszába keverjük. Vigyázzunk, hogy össze ne grízesedjen (pl. ha túl meleg a hőmérséklete a víznek, ami felett a habot készítjük).
4. A végén az egészhez hozzáadjuk a leírás szerint elkészített zselatint.
5. Mielőtt megdermed, porciózzuk ki, mert miután a zselatin megkötött, az egész törhet.
6. Ezután elkészítjük a bazsalikom habot. A fehércsokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, beletesszük a fenyőmagot, a mentát, a bazsalikomot. Az egészet összeturmixoljuk, és rátesszük a túróra, de akár külön is tálalhatjuk.

 

Variációk

A túróhab is sokféleképpen elkészíthető, akár a habot magát is gazdagíthatjuk friss gyümölcsökkel, készíthetjük naranccsal, narancshéjjal. Magát a kész édes túróhabot is sokféleképpen felhasználhatjuk. Tölthetjük palacsintába, rétesbe, és egy kis fantáziával készíthetünk belőle felfújtat, szuflét is. Egy fontos dolog van, hogy megfelelő minőségű, jó túrót használjunk. Enélkül nem lehet a kívánt ízt megkapni. 
 

A túróról

Magyarországon alapvetően kétféle típusú „gyári” túrót árulnak: tömbben lévő túrót (250 g), illetve zacskós túrót (500 g). Ezek között óriási a különbség. Az egyik szárazabb, kiválóan használható süteményekhez, a másik pedig kevert túró készítéséhez jobb (pl. körözött). Ha van kedvünk, piacon vásárolt házi tejet „meg is altathatunk”, és készíthetünk házi túrót is. Ez azonban kicsit lassabb folyamat, mint a polcról levenni egy tömbben. De a piacokon is kapható finom házi túró.

Bár a ehhez a túróhabhoz nem használható, mivel sós, de az én egyik kedvencem a kajmak, avagy délvidéki túró. Ha valaki Szerbiában jár, sokat találkozik a kajmakkal, és azt is felfedezheti, hogy kajmakból is többféle van. A különböző változatok az erősségükben különböznek egymástól, az erőssége pedig attól függ, hogy meddig érlelik. A kajmakot is forralt tejből készítik. Leggyakrabban tehéntejből, szerb barátaim szerint használható más háziállat teje is – mondjuk én Cirmike, Buksi vagy éppen Gülüke tejből nem csinálnám. A felfőzött tejet szétöntik nagyobb edényekbe, és szellős helyen tárolják.

Miután a tej felszínén megjelenik a tejzsír, azt leszedik, lefölözik, és külön edényekbe, általában kisebb fadézsákba rakják, szép rétegesen. Minden réteget külön megsóznak. A fiatal, zsenge kajmak ízében tejesebb, vajasabb, míg az érett kajmak savanyúbb és sósabb. Kitűnőn illik köretként sült húsokhoz, sültekhez. Előételként grillezett paprikával is zseniális.
 

Zárszó

Mind a túró, mind a bazsalikom nagyon sokrétű alapanyakok. Mindkettő frissen a legjobb, mindkettő sokféleképpen, sokmindennel kombinálható, az ízek nagyon széles skáláján mozognak, és mindkettő mind sós, mind édes finomságok készítésére alkalmas. Sőt, még a különböző kombinációjuk is tovább kombinálható! Egyszer készítettem egy kacsasültet túrómártással, amihez törpenarancsot használtam…

Ezek is érdekelhetnek

Friss