Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük, megmossuk és beirdaljuk. Bedörzsöljük a sűrített paradicsom és 1 evőkanál piros arany keverékével, majd betesszük a hűtőbe.
Az apróhalakat megtisztítjuk, a pontyról levágott fejből, a csontjaiból és az apróhalakból alaplevet főzünk 8 liter vízzel. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a paprikát, a paradicsomot megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és az alaplébe keverjük a cseresznye paprikával együtt. Hozzáadjuk a maradék piros aranyat, és lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ennyi időre van szükség, hogy a halcsontokból kifőjön az enyvanyag. Ha kell, a vizet pótoljuk főzés közben.
A belsőséget megtisztítjuk, annyi hallében, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A batyukhoz a lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk, és 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, 5x5 cm-es kockákra vágjuk, a közepébe rakunk 1-1 kiskanál főtt belsőséget, majd batyut formázunk belőle.
Ha megfőtt az alaplé, átpasszírozzuk egy másik lábosba. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, jól kiforraljuk, hogy a habja elfőjön. Belefőzzük a halkockákat és a batyukat (kb. 10 perc). Forrón tálaljuk.