Keress receptre vagy hozzávalóra

Batyus halászlé

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személynek:
  • 2-2,5 kg ponty
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 10 dkg piros arany
  • 4 apróhal (keszeg, kárász, törpeharcsa)
  • 35 dkg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 6 paprika
  • 4 paradicsom
  • 1 szárított cseresznye paprika (lehet más erős paprika is)
  • 4 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
  • A batyukhoz:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 30 dkg halbelsőség (ikra, tej)

Elkészítés

    Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük, megmossuk és beirdaljuk. Bedörzsöljük a sűrített paradicsom és 1 evőkanál piros arany keverékével, majd betesszük a hűtőbe.

    Az apróhalakat megtisztítjuk, a pontyról levágott fejből, a csontjaiból és az apróhalakból alaplevet főzünk 8 liter vízzel. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a paprikát, a paradicsomot megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és az alaplébe keverjük a cseresznye paprikával együtt. Hozzáadjuk a maradék piros aranyat, és lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ennyi időre van szükség, hogy a halcsontokból kifőjön az enyvanyag. Ha kell, a vizet pótoljuk főzés közben.

    A belsőséget megtisztítjuk, annyi hallében, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

    A batyukhoz a lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk, és 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, 5x5 cm-es kockákra vágjuk, a közepébe rakunk 1-1 kiskanál főtt belsőséget, majd batyut formázunk belőle.

    Ha megfőtt az alaplé, átpasszírozzuk egy másik lábosba. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, jól kiforraljuk, hogy a habja elfőjön. Belefőzzük a halkockákat és a batyukat (kb. 10 perc). Forrón tálaljuk.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin