Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért együnk minél több tojást és baromfihúst!

A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által „tökéletes táplálék”-ként emlegetett tojásról szól.
Miért egészséges a baromfihús?

A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll. A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai.

Csirkehús

A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű, húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető, izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények, fehérjetartalma magas és teljes értékű, zsírtartalmának eloszlása kedvező, (a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható, ráadásul a benne található kis mennyiségű zsír is „jó” zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen, ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók).

Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van). A csirke kiváló forrása a B vitaminoknak, a B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában.

A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

Pulykahús

A pulykahús fogyasztás terén Európában látványos fejlődésnek lehettünk szemtanúi. A magyarországi pulykahúsfogyasztás Európa és a világ élvonalában van, a Baromfi Termék Tanács becslései szerint hazánkban a fejenkénti átlagos fogyasztás 5-5,5 kilogramm évente. A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert: miközben értékes fehérjében és vitaminokban gazdag a csirkehúsnál is zsírszegényebb, ezért kiemelten javasolt a kimélő diétához. Bőr nélkül így az energiaszegény diétán élők bátran fogyaszthatják, valamennyi ételféleség elkészíthető belőle, amit jellemzően vörös húsokból készítenénk el. Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is.

Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

Libahús

A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. A libahús magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb. Koleszterin tartalma a csirke és pulykahúsnál alacsonyabb.

Kacsa

Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak. Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.

Tökéletes táplálék: TOJÁS

A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik.

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb táplálék alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot;

A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen és élettanilag nélkülözhetetlenek. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét;

Ezért jó, ha reggelire gyakran, akár minden második nap fogyasztunk legalább 3 tojásból készült tojásétel;

A tudomány módosította a koleszterinnel kapcsolatos álláspontját. A koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, mely azt saját maga is előállítja; koleszterinszegény étrend esetén fokozott mértékben. Nem kell félnie a tojás koleszterintartalmától;

Kitűnő D-vitamin forrás a tojás (gondoljon a csontritkulásra!). 1 tojásban annyi D-vitamin van, mint 33 dkg margarinban mesterséges adalékként vagy 1,2 kg borjú- vagy marhamájban;

A tojás a legkiválóbb kolin forrás, mely az agy fejlődését a jó memória megtartását elősegíti, és nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Ezek is érdekelhetnek

Friss