Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bárchesz, az ünnepi kalács

Olvasónk, Eszter küldött egy Bárchesz-receptet, sok-sok képpel. Úgy éreztük, van mit mesélni erről a tradicionális zsidó kalácsról, és nem árt az sem, ha lépésről lépre bemutatjuk - Eszter segítségével -, hogyan készül.

"Az év nagy részében a szombati étkezésekkor először egy kis sóba mártva esszük. Ezzel egyrészt jelezzük azt, hogy bármilyen nagy öröm ér bennünket, emlékeznünk kell a Jeruzsálemi Szentély pusztulása miatt érzett fájdalmunkra, másrészt arra is utalunk vele, hogy az áldozatokat sóval mutatták be a Szentélyben a kohénok. Így válik a családi asztal egy kis szentéllyé számunkra. Ezután általában az előétellel együtt esszük a bárcheszt, például tojáskrémmel (vagy zsidótojással, hagymástojással), padlizsánkrémmel, különböző salátákkal. Ezután jön csak a főétel, ami szombat délben hagyományosan a sólet, de tulajdonképpen bármi lehet.

A zsidó hagyományban általában a különböző ünnepekhez különböző szimbolikus ételek és formák társulnak. Így például Ros HáSánákor, a zsidó újév napján kerek bárcheszt sütünk, hogy jelképezzük az év körforgását, és só helyett mézbe mártjuk, hogy édes évünk legyen.

Sok helyen szokás, hogy a friss házasok az első évben végig mézbe mártogatják a bárcheszt, ezzel édességet hozva egész életükre."

Ha kedvet kaptál az elkészítséhez, Eszter receptje alapján bátran nekiállhatsz! Képgalériánkban Eszter lépésről lépésre bemutatja a fonás mikéntjét!

Nagyon köszönjük, kedves Eszter, hogy megosztottad velünk a receptet,  a remek fotókat, valamint az érdekes zsidó hagyományokról is meséltél nekünk!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

manka68
Megcsináltaaam! Nagyon jó lett, és én életemben először sütöttem ilyesmit, mégsem fogott ki rajtam! Ha sós kalácsnak készül, akkor mehet bele több só, de Isteni a tészta, 6 barchesz, 1 kalács és egy kerek kalács lett belőle nagyon gyorsan és egyszerűen. Köszönjük Eszter
sizsofi
Most sütöttem meg, és gyönyörűek lettek! Köszönöm a receptet!

Magazin