A krumplit héjában megfőzzük, majd félrerakjuk kihűlni. Ezt követően meghámozzuk, egy nagyobb tálba tesszük, és áttörjük.
Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást, 1 csipet sót és egy kevés cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk.
Lisztezett asztalra rakjuk a tésztát, és 2 gombócot formázunk belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd az egyikre kis halmokat adagolunk az átkevert lekvárból (annyit, ahány darab derelyét szeretnénk).
Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele a lekvárosat. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk a lekvárhalmok körül, majd derelyevágóval feldaraboljuk.
Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Egyszerre csak 4-5 derelyét teszünk a vízbe, és 2-3 percig főzzük őket. Azután kivesszük, és megforgatjuk a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. Addig ismételjük, amíg az összes derelye elkészül. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.