Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel

90 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pörkölthöz:
  • 80 dkg báránycomb
  • 3 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • bors
  • A rétestésztához:
  • 15 dkg átszitált liszt (fele rétesliszt, fele simaliszt)
  • 2 dkg zsír
  • 1/2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 medvehagymalevél
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A báránycombot lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, zsíron megpirítjuk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát.
Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát. A húst így pirítjuk a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzálöttyintjük a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást. Meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük.

Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozzuk, jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Hagyjuk állni pár percig.

A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket. A terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég, ha kis halmokban hagyjuk úgy, hogy amikor tekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, majd szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük.

Miután megsült, a báránypörkölt mellé tálaljuk, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Megjegyzés

Ez az étel úgy született, hogy a családom kitalálta a húsvéti sütés-főzés alkalmával, csináljak rétest. De olyan igazi házi fajtát. :) Gyorsan el is sorolták, ki milyet szeretne enni, almást, mákost, túróst. Mivel volt itthon egy csokor medvehagyma és egy adag juhtúró, amit igazából sztrapacskának szántam, párom kitalálta, csináljak az édes rétesek mellett sósat is, juhtúróval és medvehagymával. Rögtön megtetszett az ötlet, így született meg ez a rétes a pörkölt köreteként. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss