Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Baranyai lepény

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • 2 dl étolaj
  • langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 30 dkg felkockázott, csont nélküli hús
  • bors
  • 1 tömlős sajtkrém
  • 1 csípős paprika
  • 2 paradicsom
  • 10 dkg resztelt trappista sajt a tetejére
  • A mártáshoz:
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl víz
  • bors
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen kemény kelt tésztává dagasztom. Fél órát kelesztem meleg helyen, letakarva.

    Közben felkockázom a hagymát, megsütöm a zsiradékon, ha kezd pirulni, hozzáadom a felkockázott húst. (Lehet bármilyen húsból, ha marha vagy sertés, akkor kevés vizet öntök hozzá, hogy puhára süljön, ha baromfimellből készítjük, víz nélkül is puhára sül.) Sózom, bőségesen borsozom. Ha a tészta megkelt, négy egyenlő részre osztom, és kör formájú, vékony lappá sodrom. Megkenem sajtkrémmel, az egyik felére teszem a hagymás sült hús negyed részét, a paradicsom negyed részét és a paprikakarikákat, majd ráhajtom a tészta másik felét, így egy töltött félkört kapok, a széleit behajtogatom, hogy ne folyjon ki a töltelék, a tetejét reszelt trappista sajttal megszórom, majd zsírozott tepsibe teszem. Ugyanígy járok el a másik három lepénnyel is. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt kész.

    Amíg sül, elkészítem a mártást: kikeverek 3 dl tejfölt 3 gerezd összenyomott fokhagymával és 1 dl vízzel, borsozom, sózom. A lepényt forrón kínálom, a mártással bőségesen meglocsolva.

Megjegyzés

Baranyában szokás ilyen lepényt készíteni, a pécsi éttermek nagy része kínálja számtalan változatát. Bármivel lehet tölteni: gombával, virslivel, csilis babbal, brokkolival, kukoricával stb. Van, ahol fokhagymás tejföl helyett kapros tejföllel kínálják.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Parvati Patil
Isteni. Csináltam már kiscipóval, de volt olyan is, hogy nem volt kedvem cipózni, és sütöttem hozzá hasábburgonyát. Mi otthon csak házigyrosnak hivjuk. És mindenkinek izlik. :))
Carlistle
Ez a recept isteni finom. Már sokszor megcsináltuk, de nem lehet megunni.

Hasonló Receptek

Magazin