Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vakon kóstoltak barackpálinkát a Nébih ellenőrei - szerintük ez a legjobb

default user icon
MME
Ha van olyan alkoholos ital, amit a magyar emberek magukénak éreznek, akkor az kétségkívül a pálinka. 23 barackpálinkát vizsgált a Nébih, már meg is vannak az eredmények: jó hír, hogy a pálinkákat biztonsággal fogyaszthatjuk, két terméket azonban ki kellett vonni a forgalomból.

A mostani Nébih vizsgálatban a barackpálinkák kerültek sorra, mégpedig azért, mert a barack az egyik legnépszerűbb alapanyag, amiből pálinka készülhet. Természetesen sok pálinkakedvelőnek már megvan a kedvence, és tudatosan indul el vásárolni, biztosan akadnak azonban kevésbé szakavatott vásárlók, akiket könnyen zavarba ejthet a tény, hogy számos különböző márka sorakozik a boltok polcain. Kiszerelésüket tekintve a 0,2 literestől egészen az 1 literes változatokig terjed a termékskála, melyek alkoholtartalma 37,5- 41% (V/V) között mozog

Ez alkalommal 23 barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatain túl, a szabályszerű jelölést is ellenőrizték a hatósági felügyelők. 

A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is. A metanol (metil-alkohol, faszesz) vizsgálata a pálinkák esetében különösen fontos, laboratóriumi szakemberek figyelmét nyilván ez sem kerülhette el. A metil-alkohol lebomlása során egy mérgező vegyület, formaldehid keletkezik, amely – a mennyiségétől függően – súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhat. Különös veszélye, hogy nincsenek megkülönböztető érzékszervi jellemzői, vagyis a szeszesital fogyasztásakor nem érzékeljük a jelenlétét, alattomosan fejti ki kártékony hatásait. Megnyugtató, hogy a teszten vizsgált pálinkák mindegyike megfelelt az előírásoknak, nincs ok aggodalomra!

Minőségi problémák

Változatosabb eredménnyel zárult a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata. Kiderült, hogy két termék esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az eltérés miatt a szakemberek azonnal intézkedtek és mindkét barackpálinkát kivonták a forgalomból, előállítójukat szankcionálták és kötelezték a termékek kereskedelemből való visszagyűjtésére. Ráadásul ezen termékek esetén a gyártmánylapok megfelelő hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök. Az egyik problémás ital esetében például a címkén szereplő önkéntesen használható megkülönböztető jelölés nem indokolta a termék gyártmánylapján az előállító.

Egy termék esetében prémium minőségre utaló állítás szerepelt a jelölésen, amit azonban a gyártmánylapon nem indokoltak meg. A Nébih ellenőrei értesítették a termék gyártóját a hiányosságról, egyúttal kérték annak javítását. További két esetben a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte a gyártókat, a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt.

Fontos szempont volt továbbá a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. E téren két ital esetében merült fel probléma.

Összegezve, hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól. Két terméket minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt kivont a forgalomból a hatóság, szankcionálták a termékek gyártóját, valamint kötelezték őket azok forgalomból történő visszagyűjtésére. Két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, együttesen 100 000 forint értékben. A problémás termékek gyártói a hatósággal együttműködőek voltak. További két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt, a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakemberek.

Kóstolás

A Szupermenta kedveltségi tesztek célja minden esetben az, hogy az éppen a fókuszban álló termékeket „ízlelve” kiegészítsék a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során különösen fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is kialakulhat róluk és árnyaltabb lesz a kép. Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 23 barackpálinkát kóstolhattak. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen öt szempont mentén értékelték a pálinkákat.

  1. Szín és tisztaság szempontjából az ital akkor megfelelő, ha átlátszó, víztiszta vagy az érlelő hordó színét tükrözi vissza. Hogy mire is utalunk? A tölgyfától jellegzetesen sárga, óarany színt, az akácfától zöldessárga, a gesztenyefától pedig sajátosan vörösesbarna színt kaphat a pálinka.
  2. Az illatintenzitást és a karaktert elemezve, a pálinkának tükröznie kell az adott gyümölcs jellegét, friss illatát, kiegészítve az erjedés során felszabaduló ún. kerekítő, finomító illatokkal.
  3. Ízét illetően az ital tiszta ízérzetű, zamata megfelel a várt jellegnek, íze és illata összhangban van. Ízintenzitása ideális esetben megfelelő, érlelt, illetve harmonikus.
  4. Az ízlelés során lényeges szempont a harmónia és a tartósság megfelelősége. A pálinka akkor igazán finom, ha az illat és a szájban keltett íz „kerek”, harmonikus, összhangban van egymással. Az ital nem kelt fáradt, tompa ízhatást.
  5. A minőségi pálinkák az összbenyomást tekintve rendkívül egyedi, gazdag illat- és ízvilággal rendelkeznek. Optimális esetben a termékben tisztán megjelenik a gyümölcsre jellemző könnyed illat, a gyümölcsös édesség, az illatszerkezetbe beépülő fűszeresség és a gyümölcsmag technológiától függően diszkrét zamata. Az ital rendkívül elegáns, letisztult, harmonikus. A barackpálinkák esetében a kóstolók az illatintenzitást, a karaktert tartották a leghangsúlyosabb érzékszervi szempontnak a fentiek közül.

A kedveltségi vizsgálat során, minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen az Agárdi Miraculum kajszibarack pálinka végzett. A második helyezést a Nobilis kajszibarack pálinka nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Márton és lányai kajszibarack pálinka „léphetett fel”.

Ezek is érdekelhetnek

Friss