Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Barackos-túrós gombócok vaníliás máköntettel

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kb. 1 kg nyers gombóctészta
  • 25 dkg túró
  • 1 üveg sárgabarackbefőtt
  • 3 evőkanál cukor
  • A mártáshoz:
  • 1 liter tej
  • 10 dkg darált mák
  • 5 evőkanál babadara
  • vanília-aroma
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: A túrót kikeverjük 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál kompótlével. Ezután a kompótot lecsöpögtetjük, a kisebb barackokat egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk.

Felteszünk vizet forrni egy széles edényben. Míg felforr, a tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk, négyzetekre vágjuk (kb. 8x8cm-es), mindegyik közepére teszünk a túróból. Erre rakjuk a barackokat, és a négy sarkánál összefogva gombócokat formálunk belőlük.

Ha felforrt a víz, beletesszük a gombócokat, de egyszerre csak annyit, hogy legyen helyük majd feljönni a víz tetejére. Fedő nélkül kb. 8-10 percig főzzük, mikor már feljöttek, szűrővel kiszedjük őket, és hagyjuk lecsepegni. Ha kifőtt az összes, egy kevés olajjal meglocsolva félretesszük.

A mártáshoz 0,75 l tejet a cukorral felteszünk forrni, ezalatt a maradék 0,25 l tejben kikeverjük a babadarát. Ha felforrt, gyorsan belekeverjük, és mikor már sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a mákot is. Állandó keverés mellett egy kicsit hagyjuk főni, majd lekapcsoljuk. Ezután keverjük hozzá a mézet, a vanília-aromát és az olajat. Kicsit hagyjuk hűlni, és tálalható.

Megjegyzés

Ha éppen nincs babadaránk és arománk, akkor használhatunk helyette vaníliás pudingport 1-1,5 csomaggal, és vaníliás cukrot.
- mcsilla0515

Ezek is érdekelhetnek