Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Barackos hasáb

MME MME
4.7/5
60 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Előkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A kétféle barackbefőttet lecsepegtetjük, 3-4 felezett gyümölcsöt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A rizst enyhén sós, bő vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A vaníliarudat felhasítjuk.
Elkészítés: A tejet felforraljuk a vaníliarúddal, beletesszük a rizst, és mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve, hogy oda ne kapjon, puhára főzzük (kb. 30 perc), hagyjuk kihűlni. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A rizshez adjuk a tejszínt, a porcukrot, a 4 tojássárgáját, a gyümölcsöt és a likőrt, végül óvatosan, hogy össze ne törjön, a tojáshabot. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán 2/3-1/3 arányban kettévágjuk, mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk. A nagyobbikkal kibélelünk egy 1,2-1,5 l űrtartalmú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a szegélyeken 2-3 centit túllógjon, belesimítjuk a masszát, befedjük a kisebbik tésztalappal. A szegélyét megkenjük vízzel, visszahajtjuk rá a túllógó tésztaszegélyeket, és kissé összenyomkodjuk, hogy jól „zárjon”. Betesszük a rizshasábot sütőbe, 30-35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig a formában pihentetjük, majd hosszúkás tálra borítjuk. A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szűrőn áttörjük, vékonyan bevonjuk vele körben a hasábot, és hagyjuk teljesen kihűlni. A félretett gyümölcsszemekkel díszítjük, nem túl vékonyan szeleteljük. Külön tálkában további baracklekvárt, vaníliás cukorral félig felvert tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek