Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Barackos gombóc II.

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 1 kg héjában főtt (ó)krumpli
  • kb. 30 dkg liszt (fele rétes volt)
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg zsír
  • 1 teáskanál só
  • Valamint:
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 30 db kisszemű kimagozott sárgabarack
  • 8 dkg kristálycukorban elkevert 1 teáskanál fahéj
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzöm. Ameddig fő a krumpli, a zsemlemorzsát az olajban 5 dkg cukorral állandó kevergetéssel pirosra pirítom.

A megfőtt krumplit leszűröm, hűtöm, még melegen meghámozom, nyomón áttöröm. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, a tojással, a zsírral és a sóval összegyúrom egy mély keverőtálban. Pihentetem kb. 10 percig, majd lisztes kézzel kb. egyforma tésztákat tépkedek belőle (nem kell nyújtani és darabolni).

Kézzel szétlapogatom, mindegyikbe egész barackot teszek, de előbb fahéjas cukorral meghintem a magház helyét. Összecsippentem, és két tenyérrel gombócot formázok, enyhén lisztezett tálcára sorakoztatom.

Közben bő, sós vizet forralok kb. 4-5 l-es fazékban. A gombócokat (két részletben) a forrásban lévő vízbe teszem, a főzés közben óvatosan alákeverek egyszer-kétszer, hogy ne ragadjanak az edény aljára. Amikor feljöttek a víz felszínére, kb. fél-1 percig még lassan főzöm, szűrővel kiemelem, és a morzsába forgatom.

Tálalásnál a gombócokat porcukorral megszitálom. Ízlés szerint porcukorral és fahéjjal elkevert tejföllel is meglocsolhatjuk.

Megjegyzés

A gombócot a legkorábban érő fajtából, az ún. aratási barackból készítettem, még nem volt puha, azért nem főtt szét a főzésnél, enyhén roppanós maradt.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss