Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Baracklekvár az éj leple alatt

default user icon
5 3/5

Hozzávalók

  • 5 kg sárgabarack
  • 1,5 kg cukor
  • fél dl ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál nátrium benzoát

Elkészítés

    1. Egy nagy méretű, tiszta lábast használunk, ami befér a sütőbe. Beleöntjük az ecetet, és kézzel alaposan körbekenjük vele a lábast. 
    2. A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, a rossz részeket eltávolítjuk. Betesszük a lábasba, és beindítjuk a sütőt. 
    3. A legkisebb fokozaton (40-50 fok) sütjük egész éjjel, kb. 8 órán át. 8 óra sütés után kicsit feljebb vesszük a fokozatot, és így sül még további 3 órán át. 
    4. Kivesszük a sütőből, majd a tűzhelyen, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot (ha elég édes a barack, elég kb. 20 dkg cukor is kilónként). 30 perc alatt, kevergetés mellett jól besűrűsödik, és csak kisebb gyümölcsdarabok maradnak benne. A legvégén hozzáadjuk a trium benzoátot.
    5. Amíg még forró, üvegekbe töltjük. A megtöltött, jól lezárt üvegeket pár percre fejjel lefelé fordítjuk, majd szárazdunsztba kerülnek, vagyis takarók között hagyjuk őket teljesen kihűlni. 

Megjegyzés

Nagyon finom és egyszerűen, kevés munkával elkészíthető. Az előkészítés és kevergetés mindössze bő 1 óra, többit a sütő elvégzi, az éj leple alatt.
Jó étvágyat hozzá!

pirosalma74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

marti1218
Én sem teszek bele tartósítót,még soha nem romlott meg,de én leveszem a héját,szebb lesz a színe és jobb az íze,megéri azt a kevés fáradozást,míg forró vízbe dobom a barackot,szűrökanállal kiszedem és a héja magától lejön.
maria54321
én is csatlakozom a fehérke123 véleményéhez.
pirosalma74
az ecet arra kell, hogy teljesen zsírtalanítsa az edényt és miatta nem ég le a gyümölcs, de abszolút semmi ecet szaga vagy íze nem lesz a lekvárnak.
feherke123
Szóval az ecet nem éppen a kedvencem.A másik dolog pedig az hogyha ilyen sokáig főzöd vagy sütöd akkor a vitamintartalom semmi nem marad benne.Én kb 20 percig főzöm lábasban cukorral és sűrű lesz és eláll .A celofán vagy vákumos fólia tetejére teszem a csipet Natr.Benzoátot arra a csavaros tetőt így a lekvárban nincs tartósítószer.És utána száraz dunsztba teszem.Mivel nincs hűvös kamrám sem így a melegebb panel lakásban is eltartható.
pirosalma74
FONTOS! Amíg a sütőben van, megkeverni TILOS! Tartósítószer nélkül is eláll(csak biztos ami biztos alapon tettem mégis bele).Tavaly így csináltam a szilvalekvárt na benzoát nélkül, még van belőle és semmi baja. Szép napot!

Hasonló Receptek

Magazin