Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Barack, az elmaradhatatlan lakodalmas sütemény

60 perc
mester
költséges
30 adag
Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A töltelékhez:
  • 2 ek kakaó
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db rumaroma (vagy 0,5 dl rum)
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • A forgatáshoz:
  • 3 db vérnarancs-aroma
  • kristálycukor

Elkészítés

1.

A margarint habosra keverjük a porcukorral, a tojásokkal és a szódabikarbónával. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és a tésztát összegyúrjuk (ha kissé lágy lenne, hozzáadunk még egy kevés lisztet). Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztából diónyi golyókat formázunk, és egymástól kicsit távolabb elhelyezzük őket a tepsin. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten pár perc alatt szép világos színűre sütjük (vigyázunk, nehogy túlbarnuljon).

2.

A sütőből kivéve egyesével kivájjuk az alját a forró golyóknak, majd egy tálcára tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Gyorsan dolgozunk, mert csak melegen lehet kivájni a golyókat, kihűlve törik.

3.

A kikapart tésztát összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a kakaót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát. A vajat felmelegítjük, hozzáajuk a tejet, majd hozzáöntjük a tésztamorzsához, és alaposan összekeverjük. Mielőtt a golyókba töltenénk, előtte hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.

4.

A teljesen kihűlt félgolyókat megtöltjük a töltelékkel, majd két felet óvatosan összeragasztunk. Egy tányérba öntjük a vérnarancs-aromát, egy másik tányérba pedig kristálycukrot tesszük. Az összeragasztott barackokat gyors mozdulattal az aromába, majd a kristálycukorba forgatjuk. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják (az aromát ízlés szerint ecsettel is rákenhetjük).

Megjegyzés

A falusi lakodalmak elmaradhatatlan aprósüteménye.

(a bal tenyerünkbe megfordítva megfogjuk a golyót úgy, hogy az ív belesimuljon, majd egy mokkás kanállal a szélétől kb. 2 milliméterre körös-körül bepattintjuk az alját, majd kibuktatjuk, és kikaparjuk egy kicsit a tésztát) - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss