Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Banánteszt: kiderült ezt a banánt érdemes megvenni

default user icon
MME
A banán az a gyümölcs, amely egész évben ott sorakozik a boltok polcain. Hol még zöld, éretlen formában, hol már kicsit megbarnult héjjal, túléretten. A Nébih Szupermenta tesztcsapata 14 féle banánt vizsgált meg, nézd meg az eredményt, hogy könnyebben vásárolj ebből a kedvelt déli gyümölcsből.

A Szupermenta teszt  során tíz boltból 14 féle banánt vizsgáltak meg. A „hatósági kosárba” 1 „baby” banán, 3 bio és 10 konvencionális banán került. A bírálók 5 különböző vásárlói szempont alapján értékeltek. Héjastól is és héj nélkül egyaránt pontozhattak a tesztelők.

Milyen szempontok alapján bírálható egy banán?
A kiváló külső megjelenésre jellemző, ha hengeres alakú, hajlott, sokszögletes. Tiszta, egyenletes felszínű, nincsenek rajta bemélyedések, nyomásfoltok, romláshibák, nem sérült, a gyümölcshúst egyenletesen fedi. A kocsánynál ép, nem megtörött. Gombakártételtől mentes. Összbenyomás alapján tetszetős megjelenésű. Héja élénksárga színű, egyenletes, nem foltos, nem láthatók rajta zöld részek, barna elszíneződések.

Kiváló állományúnak tekinthető a banán, ha érett gyümölcsre jellemző puhaságú, rugalmasan kemény, könnyen harapható- szeletelhető, nem elpuhult, nem kenődő, nem nyálkás. A héj eltávolítása után a gyümölcs egyenletes vastagságú, hajlott, hengeres, lekerekített, bemélyedésektől mentes.

A banán színe akkor számít kiválónak, ha a gyümölcshús halvány krémszínű, elszíneződésektől, barna foltoktól mentes.

A kiváló banán illatának ismérve, ha a megfelelően érett gyümölcsre jellemző, karakteres, aromás, harmonikus. Idegen szagtól mentes. Nem erjedt és nem is éretlen gyümölcsre emlékeztető.

A bírálók számára a legfontosabb szempont az íz volt, amely banán esetében érett gyümölcsre jellemző zamatú, aromás, karakteres, édes, harmonikus. Teljes élvezeti értékű. Nem erjedt, nem fanyar, nem kesernyés.

A vizsgálat során megnézték azt is, hogy a banánok mennyi káliumot, kálciumot és cukrot tartalmaznak. A kedveltségi eredmények alapján elért legmagasabb pontot a Excelban banán kapta. A kedveltségi rangsor második helyén a Natur aktív Bio banán végzett. A dobogó harmadik fokára az SCB Premium banán ért fel.

Hogy hogyan osztályozták a banánokat, itt megnézheted

Ezek is érdekelhetnek

Friss