Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, 1 bögre tejszínt adunk hozzá, valamint kevés rumot és sót. Amikor már szép homogén, hozzákeverjük a többi tejszínt. Levesszük a tűzről, ekkor adjuk hozzá a vajat, és további 1 percig kavarjuk, amíg elolvad, és az öntet besűrűsödik. (Akár előre is elkészíthető, hűtőben lefedve 1 hétig is tárolható – használat előtt kicsit fel kell melegíteni.)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot felkockázzuk (kb. 3x3 cm), és egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük. A sütőben felső rácsra betéve kb. 7 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és egy csipet sóval.
Egy forralóedényben felmelegítjük a habtejszín és a tej keverékét, majd óvatosan összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd a vaníliával. Kihűtjük – langyosan dolgozunk vele.
A barnacukrot a vajjal összemelegítjük, amíg habos lesz – kb. 1 perc. Hozzáadjuk a rumot, a citromlevet, majd a felszeletelt banánt – alaposan összeforgatjuk. Levesszük a tűzről.
Kivajazunk egy sütőformát, aljára tesszük a kalács 1/3-át. Erre jön a banános keverék fele. Majd ismét a kalács és a banán, tetejére a kalács utolsó harmada. Végül beborítjuk a tejszínes-tojásos vaníliakrémmel. Hagyjuk állni kb. fél órát – közben kicsit lenyomkodhatjuk, hogy a kalács jól megszívja magát.
190 fokos sütőben, vízfürdőben sütjük aulfóliával letakarva 30 percig. Majd a fóliát eltávolítjuk, és további 20 percig sütjük, amíg a tojástól szépen megemelkedik, szép aranybarna lesz, és a közepe sem folyik már. A vízfürdőből kiemelve 15 percig pihentetjük.
Meleg karamellöntettel tálaljuk.