Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Banános kalácspuding

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 adaghoz:
  • A karamellhez:
  • 2 csésze porcukor
  • 1 1/4 bögre habtejszín
  • 1 evőkanál barna rum
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 evőkanál vaj
  • A kenyérpudinghoz:
  • 1 nagy fonott kalács (vagy kb. 50 dkg maradék ünnepi sütemény)
  • 6 tojás
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 1/2 bögre habtejszín
  • 1 1/2 bögre tej
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 1/4 bögre barnacukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna rum
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 banán

Elkészítés

Elkészítés: Egy száraz serpenyőben közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, 1 bögre tejszínt adunk hozzá, valamint kevés rumot és sót. Amikor már szép homogén, hozzákeverjük a többi tejszínt. Levesszük a tűzről, ekkor adjuk hozzá a vajat, és további 1 percig kavarjuk, amíg elolvad, és az öntet besűrűsödik. (Akár előre is elkészíthető, hűtőben lefedve 1 hétig is tárolható – használat előtt kicsit fel kell melegíteni.)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot felkockázzuk (kb. 3x3 cm), és egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük. A sütőben felső rácsra betéve kb. 7 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A tepsin hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és egy csipet sóval.
Egy forralóedényben felmelegítjük a habtejszín és a tej keverékét, majd óvatosan összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd a vaníliával. Kihűtjük – langyosan dolgozunk vele.

A barnacukrot a vajjal összemelegítjük, amíg habos lesz – kb. 1 perc. Hozzáadjuk a rumot, a citromlevet, majd a felszeletelt banánt – alaposan összeforgatjuk. Levesszük a tűzről.

Kivajazunk egy sütőformát, aljára tesszük a kalács 1/3-át. Erre jön a banános keverék fele. Majd ismét a kalács és a banán, tetejére a kalács utolsó harmada. Végül beborítjuk a tejszínes-tojásos vaníliakrémmel. Hagyjuk állni kb. fél órát – közben kicsit lenyomkodhatjuk, hogy a kalács jól megszívja magát.

190 fokos sütőben, vízfürdőben sütjük aulfóliával letakarva 30 percig. Majd a fóliát eltávolítjuk, és további 20 percig sütjük, amíg a tojástól szépen megemelkedik, szép aranybarna lesz, és a közepe sem folyik már. A vízfürdőből kiemelve 15 percig pihentetjük.

Meleg karamellöntettel tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss