Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az új superfood, a bambuszrügy! Egy természetes gyógyszer, ami finom!

default user icon
HL
Bambuszrüggyel szinte mindenki találkozott már kínai vagy más ázsiai fogásban, otthon mégis viszonylag ritkán használjuk ezt a sokféle fűszerrel, hozzávalóval társítható remek növényt. Pedig érdemes kipróbálni: nem csak nagyon ízletes fogásokat lehet vele készíteni, de elképesztően egészséges is.

A bambuszrügy jelentős rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Magas fehérjetartalma jelentős víztartalommal (90 %-a víz) és csekély szénhidráttartalommal egészül ki, így mindenféle diétás étrendbe bátran beiktatható. Valódi egészségőrző és egyben szabályos karcsúsító zöldségféle, igen-igen csekély kalóriatartalommal (10 dkg energiatartalma mindössze 11 Kcal).

igazi szuperfood!

Kitűnő kálium-, kalcium- és foszforforrás, de igencsak számottevő A-, többféle B-, valamint C-vitamin tartalma is. Összesen 17 féle aminosav található benne, amelyek között szerepelnek a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek is. Már ezen fontos összetevők, jótékony hatások okán is érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Európában ritkán eszünk belőle

Az Ázsiában, sőt még Ausztrália északi területein is sokfelé elterjedt (Európában nemigen terem bambusz, talán néhány déli mediterrán terület képez kivételt), szinte égig érő, karcsú fává növő bambusz a perjefélék családjához tartozik. Ebben az értelemben tehát egy különleges fűféle, amelynek szinte minden részét hosszú ideje hasznosítja az emberiség. Elfásodott szára építkezéshez is alkalmas, de nálunk is gyakran előfordul tányéralátét vagy az ázsiai konyhák rajongóinak háztartásában bambuszpálcika  formájában. A bambusz élelmezési szempontból legfontosabb része azonban a földből kibújó zsenge rügyében rejlik.

A kínaiak 2500 éve fogyasztják

Írásos feljegyzésekből tudható, hogy Kínában már több mint 2500 éve fogyasztják, gyógyászati célra is alkalmazzák, jól ismerik kitűnő élettani tulajdonságait. Az európai hagyományoktól jelentősen különböző elveken alapuló sok évezredes kínai gyógyítás és ettől nem függetlenül a konyhaművészet döntően az egyes táplálékok emberi szervezetre gyakorolt hatására alapul.

Gyógyító bambusz

A bambuszrügyről fennmaradt egyik korai, gyógyító füvekkel, növényekkel is foglalkozó kínai munka a bambuszrügy mindennapos fogyasztását javallja, mivel többek között kifejezetten jótékonyan befolyásolja a szervezet folyadékháztartását, egyensúlyban tartja az emésztést, vele együtt a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Gyógyereje bizonyított!

A modern nyugati tudományos kutatások mindezt nem csupán alátámasztják, de mára bizonyítottá vált, hogy a bambuszrügy többek között a magas vérnyomás, a nem veleszületett cukorbetegség kezelésében is rendkívül hatékony, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Japán tudósoknak köszönhetően mára az is tudható, hogy a rákos megbetegedések kialakulásával szemben is hatékonyan felveszi a harcot (vannak olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten a karcigonék elleni csodafegyverként emlegetik).

 

Ezt a részét edd!

A fogyasztásra leginkább alkalmas, zsenge bambuszrügyek általában 3-10 cm vastagok, és mindegyiket levélréteg borítja. A számos bambuszfajta szinte mindegyikének rügye fogyasztható, és a klimatikus viszonyoknak köszönhetően Ázsia számos részén egész évben szüretelik. Persze nem mindegy, mikor, hisz mint minden fogyasztható rügyre, erre is igaz: a legzsengébb a legízletesebb. Itthon friss formában nemigen lehet vele találkozni, azt azért nem árt tudni, hogy cián-hidrogénsav tartalma miatt hőkezelés nélkül nem fogyasztható!

Frissen a legjobb!

Ha mégis friss bambuszrügyhöz jutunk, hámozzuk meg, szeleteljük fel, és főzzük nagyjából 5-8 percig, addig, míg roppanós állagú, halványszínű nem lesz. Ennyi idő alatt a kesernyés ízzel együtt a mérgező anyagok is eltűnnek (ez a sav ugyanis forró vízben lebomlik). A kereskedelmi forgalomban beszerezhető, előzetesen hőkezelt rügyektől egyáltalán nem kell tartani, ezek már semmiféle egészségre ártalmas összetevőt nem tartalmaznak.

Itt szerezheted be!

Nálunk már egyre több helyen kapható, nagyáruházakban, ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben rendszerint szeletelve, majdnem semleges folyadékban (jórészt enyhén sós-savanykás vízben) eltett bambuszrügyeket kínálnak. Ritkábban egész, hámozott bambuszrüggyel  is találkozhatunk, amit szintén víz alapú folyadékkal együtt árusítanak. Ritkán előfordul sózott, szárított kivitelben is, amit felhasználás előtt mindenképp vízbe kell áztatni, hogy megpuhuljon, és a csomagoláson előírtaknak megfelelően kell előkészíteni.

Több fajtája ismert

A legízletesebb és legzsengébb az úgynevezett téli bambuszrügy, amit akkor szüretelnek, amikor épp kibújt a föld felszínére (akárcsak a zsenge spárga). Alapvetően rendkívül semleges ízű zöldségféle, ezért is ideális fűszeres fogásokhoz, zöldségekkel, húsokkal, halakkal, zöldségfélékkel kombinálva.

Így főzz vele!

A legváltozatosabban természetes termőterületein, elsősorban Ázsia konyháiban készítik el. Mivel eleve előkezelt formában kerül az ételekbe, nagyon rövid főzési időre van szükség az ideális roppanós állag eléréséhez. Célszerű ezért utolsóként hozzáadni a többi összetevőhöz, ha főtt vagy sült, pirított ételekhez használjuk. Remek alapanyag, ha gyorsan szeretnénk valami különleges és ízletes ázsiai típusú finomságot tálalni. Mivel az üveges kiszerelés semmiféle előkészületet nem igényel, ráadásul rendszerint hosszú lejáratú, jó, ha akad belőle a kamrapolcon.

A kínai konyha alapja!

A kínai konyha fogásainak döntő többsége elképzelhetetlen bambuszrügy nélkül. Sokan az egyik, ha nem a legjellegzetesebb kínai alapanyagnak tartják - az első kínai éttermek megjelenésével vált ismertté szélesebb körben Európa-szerte. Japánban a vadon termő zöldségfélék királyaként emlegetik, és legalább annyira tavaszi zöldségnek számít, mint nálunk a zsenge spárga.

Levesbe, pürésítve!

A bambuszrügy gyakori összetevője a miso levesnek, de a másik ismert, hagyományos japán leveshez, a szukijakihoz nem ritkán pürésített formában adják. Ezeken túlmenően is jónéhány japán fogásban megtalálható, és abban sincs semmi meglepő, hogy szusiba is szívesen tekerik a vékonyra szeletelt bambuszrügyet. Számos indiai fogásnak is fontos összetevője a bambuszrügy, de csípős fűszerezéssel elkészítetve önmagában is csemegének számít. Az indonéz konyha egyik jellegzetes fogása a sayur lodeh nevű étel, ami gyakorlatilag átmenet a leves és egy gazdag egytálétel között: kókusztejjel, chilivel, hagymával, bambuszrüggyel és számos zöldségféléve készül.

Mit főzzünk bambuszrüggyel?

A nálunk kapható bambuszrügy akár szeletelt, akár reszelt formában már tökéletesen konyhakész, így nincs más dolgunk vele, minthogy lecsepegtessük, aztán fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal izgalmas fogásokhoz felhasználjuk. Gyakorlatilag bármilyen ázsiai vagy ázsiai ihletésű ételhez tökéletes - a salátától a leveseken át a hirtelen sült fogásokon át a tésztaételekig. Kombinálható mindenféle zöldséggel, húsokkal, halakkal, tenger gyümölcseivel.

A bambuszrügy mellé jól illik többek között a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, a hagymafélék, a zöldborsó, a paprika, a paradicsom, a cukkini, számos gombafajta, de ananásszal, mangóval, savanykás almával, sőt aszalt szilvával is izgalmas, különleges kombinációt alkot.

Mindenféle markáns ázsiai fűszerrel (pl. chilivel, kurkumával, gyömbérrel) vagy fűszerkeverékkel (pl. kínai ötfűszerrel, garam masalával, curryporral) ízesíthető, szójaszósszal, kókusztejjel is kombinálható.

Bátran kísérletezzünk a bambuszrüggyel akár egészben sült halak kísérőjeként, akár ázsiai mártással pirított húsételeknél vagy épp édes-savanyú ízvilágú fogásoknál zöldségekkel, gyümölcsökkel is társítva, sőt salátákban, zöldségragukban szezonon kívül a fehér spárgát is bátran lecserélhetjük bambuszrügyre. Hihetetlenül egészséges és nagyon finom!

Csirkemellcsíkok bambuszrüggyel

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
1 üveg szeletelt bambuszrügy (tisztán mért tömeg: 18 dkg)
1 doboz kókusztej (4 dl)
3-4 dkg friss gyömbér
1 db piros húsú paprika
10 dkg szárított kínai illatos gomba vagy shiitake gomba (nagyáruházakban, ázsiai élelmiszerüzletekben beszerezhető)
1 mokkáskanál szárított, őrölt chili
1 mokkáskanál currypor
2 evőkanál növényi olaj

kevés citromlé – ízlés szerint
friss korianderzöld (petrezselyemzölddel is helyettesíthető)

Elkészítés: A szárított gombát legalább 20 percre vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd ½ cm vastag szeletekre vágjuk. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A paprika magházát eltávolítjuk, nagyjából ½ cm vastag csíkokra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A bambuszrügyet szűrőben lecsepegtetjük.
Egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat, beletesszük a csíkokra vágott csirkemellet. Átpirítjuk, gyömbérrel, sóval, chilivel, curryvel fűszerezzük. Alaposan átkeverjük, ekkor kerül bele a gomba. Néhány percig együtt pirítjuk, hozzáadjuk a paprikacsíkokat, felöntjük kókusztejjel, és felforraljuk. A végén, ha a hús és a gomba már megpuhult, hozzáadjuk a lecsepegtetett bambuszrügyet. Egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről. Kevés citromlét csepegtetünk hozzá, ha szükséges, igazítunk a fűszerezésen. Tálaláskor finomra vágott koriander- vagy petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.
A párolt jázmin- vagy basmati rizs ideális köret hozzá! Ugyanez az egyszerű fogás elkészíthető sertés- vagy marhahússal, halfilével is.

Nagyáruházakban sokféle ázsiai tészta kapható, amelyek közül a búzaliszttel készült mie tészta ideális zöldséges vagy húsos, halas pirított fogásokhoz is. Az ázsiai konyha fontos alapanyaga a szezámolaj, ez a pirított tésztaétel is ennek köszönheti autentikus ízeit.

Bambuszrügyes tészta

Hozzávalók:
1 csomag mie tészta (25 dkg)
1 üveg szeletelt bambuszrügy (tisztán mért tömeg: 18 dkg)
2 db kisebb sárgarépa
1 karcsú póréhagyma
20 dkg brokkoli
5-6 evőkanál világos szójaszósz
2 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
2 evőkanál olaj
1 teáskanál szezámolaj
1 mokkáskanál cayenne-i bors

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, julienne-re (gyufaszál vékonyságú csíkokra) vágjuk. A póréhagyma fehér részét tisztítást követően vékonyan felkarikázzuk. A brokkolit egészen kis rózsáira bontjuk. A bambuszrügyet szűrőkanálban lecsepegtetjük.
Egy közepes méretű lábosban vizet forralunk, sózzuk, és a tészta csomagolásán előírtaknak megfelelően megfőzzük.
Amíg a víz forr, egy nagy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál olajat, rádobjuk a brokkolit, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a pórékarikákat, szójaszósszal, kínai ötfűszerkeverékkel, cayenne-i borssal ízesítjük, és további néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszrügyet, az egészet alaposan átkeverjük, majd a közben megfőtt, leszűrt tésztát is hozzáadjuk. Ha szükséges, sózzuk. Az egészet 1-2 perc alatt átpirítjuk. Tálalás előtt hozzáadunk 1 teáskanál szezámolajat. Azonnal kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss