A lekvár elkészítéséhez a cseresznyét kimagozzuk. Botmixerrel félig-meddig megtörjük (maradjanak benne egész darabok is), fazékba öntjük.
Keverjük össze 3-4 evőkanál cukorral a gélfixeket, adjuk a cseresznyéhez, majd lassú tűzön, időnként megkevergetve forraljuk fel.
Öntsük hozzá a maradék cukrot is, locsoljuk meg a balzsamecettel, és főzzük még kb. 5 percig. Ha szükséges, a habot a tetejéről távolítsuk el.
Az elkészült lekvárt alaposan elmosott üvegekbe töltsük. Zárjuk rá a szintén nagyon tiszta kupakot. Fordítsuk fejre, és pihentessük 5 percig. Fordítsuk a talpára, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A felbontott cseresznyelekvárt tároljuk hűtőszekrényben és lehetőleg 1 héten belül fogyasszuk el.