Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bakonyi sertéstokány

MME MME
6 4.3/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 25 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
  • egy kevés olaj (ha kell)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 füstölthús-kocka
  • 30 dkg gomba (több féle is lehet)
  • őrölt bors
  • esetleg só
  • ételízesítő (ha kell)
  • 3 dl tejföl
  • keményítő vagy liszt a sűrítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A sertéshúst hosszúkás hasábokra, a szalonnát kockákra, a gombát nagyobb szeletekre, a hagymát finomra vágjuk. Az edényben a szalonna zsírját alacsony fokozaton kiolvasztjuk. (Ha kevésbé zsíros, egy kis zsiradékot még tehetünk hozzá.) Mikor kezd pirulni, beletesszük a vágott hagymát. Egy kicsit dinszteljük, majd beletesszük a felvágott húst. Gyakori kevergetés mellett fehérre sütjük. Közben beletehetjük a füstölt ízű kockákat is. Ha már néhol kezd barnulni a sütéstől a hús, akkor beletesszük a gombát, majd borsozzuk. (Ha kell, ilyenkor még lehet sózni, attól függ, hogy milyen sós volt a szalonna és a leveskocka.) Jól összeforgatjuk az egészet, és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a gomba és a hús megpuhult, behabarjuk. Ha sok szaftot szeretnénk, akkor tegyünk bele előtte vizet is, és több keményítőt (lisztet) használjunk. Galuskával, tésztával, krokettel vagy burgonyapürével kínáljuk.

Megjegyzés

Pulyka- és csirkehúsból is nagyon finom. Tehetünk bele többféle gombát is, attól is jobb ízt kap. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss