Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bakonyi sertéscsíkok pirított tésztával

45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg sertésszűz vagy -lapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg konzerv gomba
  • 1/2 dl száraz bor (elmaradhat)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika és 1 paradicsom (vagy házi lecsó)
  • 1 mokkáskanál őrölt színes bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpozott kávéskanál liszt (függ a mártás mennyiségétől)
  • A tésztához:
  • 50 dkg apró száraz csőtészta
  • 2 evőkanál olaj
  • 9 dl forró víz
  • pici bors

Elkészítés

Elkészítés: A lapockát csíkokra vágjuk, a szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a fokhagymát összezúzzuk. Kevés olajon kisütjük a szalonnakockát, belepirítjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát megfuttatjuk rajta. A húst beleforgatjuk, fehéredésig sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Meghintjük pirospaprikával, rátesszük a szeletelt paradicsomot és a karikára vágott paprikát, meglocsoljuk kevés borral, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk (ha szükséges, a vizet pótoljuk). Amikor a hús megpuhult beleadjuk a szeletelt gombát, kicsit összefőzzük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, kevés hideg vízzel hígítjuk, és besűrítjük a szaftot. Szükség szerint utánaízesítjük sóval, borssal (esetleg kevés ételizesítővel).

A tésztához nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a tésztát, és folytonos keverés mellett halvány rózsaszínűre pirítjuk (kb. 5-6 perc), majd felengedjük 9 dl forró vízzel. Takarékra állítva lefedve főzzük, közben néha megkeverjük, ízlésünkre sózzuk. (A vízzel óvatosan bánjunk, mert a felhevült tésztára öntve nagyon forró gőz csapódik fel!)

Ezek is érdekelhetnek

Friss