Keress receptre vagy hozzávalóra

Bakonyi palacsinta

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 6 dl tej
  • 4 db tojás
  • 3-4 ek olaj+sütéshez
  • 1 dl szódavíz
  • Töltelékhez és mártáshoz:
  • 2 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 6 szelet füstölt erdélyi szalonna
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 50 dkg darált hús ( sertés comb)
  • 1 kis doboz tejföl
  • 12-13 nagyobb csiperke gomba
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 ek liszt, vagy keményítő

Elkészítés

    1. A palacsinta tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és sót egy keverőtálba szitáljuk. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük az olajat és a tej felét. Alaposan elkeverjük csomómentesre, majd fokozatosan hozzáadjuk a tej másik felét folyamatos kevergetés mellett. Végül a szódavízzel fellazítjuk és simára keverjük a tésztát.
    2. A felforrósított, kiolajozott palacsinta sütőben egy adag tésztát egyenletesen eloszlatunk. Körülbelül 2 percig sütjük az egyik oldalát a palacsintának, majd megfordítjuk és készre sütjük. Így járunk el addig, amíg a kikevert tészta el nem fogy.
    3. A töltelékhez 3 szelet szalonnát, 1 fej hagymát,  paprikát, paradicsomot, a gombák szárát és 2 gomba fejet apró kockára vágunk. Lassú tűzön a szalonnákat üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és ugyanígy járunk el. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, 1-2 percig sütjük a lecsós alapot.
    4. A lecsós alaphoz hozááadjuk a darált húst, megpirítjuk. A kifehéredett húsra teszünk sót, borsot és pirospaprikát ízlés szerint, végül 2apróra vágott gomba fejjel és szárral gazdagítjuk a húsos ragut. Amikor a hús és a gomba már kész, hagyjuk, hogy a levét elfőjje, majd egy kanál tejfölt adunk hozzá, amivel készre főzzük a ragu és félre tesszük.
    5. A ragu mellett elkészítjük a mártást is ami, hasonlóképpen készül mint a húsos töltelék. Üvegesre pirítjuk a szalonnát, amit kiszedünk a zsírból és félretesszük ( díszítéshez), majd a hagymát a maradék zsiradékon pirítjuk. Kevés pirospaprikát adunk hozzá, vigyázzunk, nehogy leégjen. A 10-11 db gomba fejet nagyobb darabokra vágjuk, amit a hagymára teszünk és pároljuk kevés vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Ha már kész a gomba, tejföllel és 1 kanál keményítővel besűrítjük a mártást.
    6. Megtöltjük a palacsintákat, minden palacsinta közepére 1,5-2 kanál ragut rakunk, a két végét felhajtjuk, majd az oldalától feltekerjük őket. A kész tekercseket meglocsoljuk a mártással, és a félretett pirított szalonna kockákkal megszórjuk. Díszíthetjük tejföllel, paprika karikával, snidlinggel és petrezselyemmel, de önmagában is nagyon gusztusos.

    GESZTENYÉS-MASCARPONÉS PALACSINTATORTA >>> 

     

Megjegyzés

Nem csak előételként, hanem főételként is megállja a helyét, rendkívül laktató. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a magyaros ételeket.

SzakácsDetti
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin