3 ek felkarikázott újhagymazöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöldfűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.
A sós vízben megfőzött májgombócokat bajor szokás szerint krumplipürével és savanyú káposztával körítve, főételként tálalhatod. - MME
Főételhez a kifőzött gombócokat elkészítheted bundázva is: forgasd lisztbe, majd tejszínnel elkevert tojássárgájába, végül zsemlemorzsába, és süsd aranybarnára 160 fokosra hevített napraforgóolajban.
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!