Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bajor gombóc savanyú káposztával

75 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • A körethez:
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 1-2 db babérlevél
  • borókabogyó
  • A gombócokhoz:
  • 6 dkg füstölt császárszalonna
  • 1/2 fej hagyma
  • 40 dkg sertésmáj
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 ek liszt
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • majoránna
  • A sült vajhoz:
  • 5 dkg vaj
  • tengeri só

Elkészítés

1.

A káposztához süssük ropogósra a felkockázott szalonnát, a pörcöt távolítsuk el. A visszamaradt zsiradékon süssük üvegesre a szeletekre vágott hagymát. Keverjük hozzá a káposztát, majd fűszerezzük a borókabogyóval és a babérlevéllel. Nagy lángon pirítsuk le, majd kis adagokban vizet hozzáöntve fedő alatt pároljuk 45 percig.

2.

A gombóchoz süssük ropogósra a felkockázott szalonnát, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és süssük üvegesre. Tegyük tálba a darált májjal, a felkockázott, megpirított zsömlével, a tojásokkal, valamint a liszttel és a zsemlemorzsával együtt. Ízesítsük sóval, borssal és kevés majoránnával, majd formázzunk belőle gombócokat.

3.

Főzzük a gombócokat 10 percig forrásban lévő, sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le. Forrósítsuk fel a vajat, sózzuk meg, majd alacsony hőmérsékleten pirítsuk barnára. Forgassuk át benne a májgombócokat, majd kínáljuk a káposztával.

 

Ha a főzéshez savanyú káposztát használunk, felhasználás előtt alaposan mossuk ki. Így nem lesz sem túl sós, sem túl savanyú.

Ezek is érdekelhetnek

Friss