Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bajor gombás tál zsemlegombóccal (Schwammerl in der Rahmsosse mit Semmelknödel)

MME MME
4.4/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg gomba vegyesen (minél több féle, annál jobb! pl. csiperke, barna csiperke, laska, szegfűgomba...)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 nagy hagyma
  • 125 ml tejszín
  • 125 ml tejföl
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál vágott petrezselyem
  • Zsemlegombóchoz:
  • 10 szikkadt zsemle vagy egy szűk 1/2 kg fehérkenyér (magvak nélküli) (a legjobb az egyszerű vizes zsemle)
  • szűk 1/2 liter forró tej
  • 1 nagy hagyma
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál felvágott petrezselyem
  • 1 citrom
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A gombát jól megmosom, falatnyi darabokra vágom, kb. azonos méretűek legenek. A vajat megolvasztom egy lábasban, hozzáadom a gombát, jól átforgatom a vajon, majd lefedem. A hagymát megtisztítva, szeletekre vagy kockára vágva hozzáadom, elkeverem. Néha megkeverve kb. 20 percig kis lángon, lefedve párolom. A 15. perc környékén hozzáadom a tejszínt, tejfölt, a fűszerekkel és az ecettel ízesítem, majd végül a petrezselyemmel jól elkeverem. Nem ajánlatos a gombás fogások után tömény szeszt fogyasztani! Csak a végén fűszerezzük.

Zsemlegombóc:
A zsömlét kis darabkákra vágom, a forró tejjel leöntöm, összekeverem, állni hagyom, amíg mind magába szívja (a legjobb, ha egy órát tud állni).
A hagymát finomra vágva a vajban üvegesre párolom, a petrezselymet hozzáadom, a citrom lereszelt héját szintén. Megsózom, majd a 3 tojást és a hagymás keveréket a zsemlemasszával jól összedolgozom. Egy nagy (kb. 7 literes) lábasba felteszek sós vizet forrni (nem árt bele egy kis olaj sem), majd amikor már forr, vizes kézzel egy próbagombócot formázok és beleteszem. Ha nem esik szét, mehet a többi. Ha nem jó, egy kis lisztet adok a masszához. A vizet újból felforralom a gombócokkal, ha már a tetején lebegnek, a hőfokot lejjebb veszem. Kb. 20 percig kell félig lefedve csendesen forró víznél főzni. Ha kész, kiszedem, és hideg vízbe teszem pár pillanatra, illetve nem nagy nyomású hideg vízzel nyakon öntöm. Ez egy egész laza, könnyű gombóc, de szétesnie nem szabad. (Van olyan gombóc a hipermarketekben, ami szárított és egyesével van csomagolva, nagyon egyszerű elkészíteni, az is jó helyette. A neve annak is szintén Semmelknödel, és egy nem túl nagy dobozban kapható elég jó áron, ott lehet megtalálni, ahol a levesgyöngy, zsemlekocka, krumplipüré-por is vannak. )

Megjegyzés

Ez az egyik kedvenc ételem. Bajorországban találkoztam vele, majd egy ott vásárolt echte bajor szakácskönyv alapján többször elkészítettem már. Ez egyike azon kevés nemzeti ételeknek, amiket otthon is kiválóan el lehet készíteni minden nehézség nélkül. A vajat persze lehet helyettesíteni, de azzal az igazi. - MME

Ezek is érdekelhetnek