Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűtött baguette teszt: melyikből lesz a legjobb melegszendvics?

A baguette egy igazi francia fehérkenyérfajta, ami többnyire 5-6 centiméteres átmérővel és körülbelül 60 centiméteres hosszúsággal rendelkezik. A hosszú kelesztési eljárásának köszönhetően markáns, vastag kérge van. A hűtőpultban kapható változatokat teszteltük.

Annak ellenére, hogy kis hazánk nem francia külkerület, itthon is sok helyen találkozhatunk baguettel. Egyik élőhelye a boltok hűtő vagy fagyasztópolcai, itt rendszerint megtaláljuk őket. Hatalmas kínálat nincsen sem márkából, sem pedig ízesítésből. A legsűrűbben előforduló példányokat rendszerint zöldfűszeres és/vagy fokhagymás vajjal tuningolták.

A laborba 9 különböző fajtát sikerült becipelnünk, ahol veszettül figyeltük, hogy a sütő megfelelő hőmérsékleten dolgozzon a nyers baguetteken, hogy utána friss és meleg finomság legyen belőlük.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Toppo Sonkás

Egyértelmű, hogy a tesztet a kívülállókkal kell kezdeni. Azokkal, akik a baguette-et felezve adják. A sonkás illatában enyhén idézi a hús aromáját, de a paradicsom illata veszettül hamis.

Elkészítés után kellemesen ropogós kéreg avanzsálódik az alsó felére, míg a tetején a sajt iszonyatosan nyúlósra olvad. A sonkának különösebb íze nincsen, de a paradicsom sem változott sokat, azaz maradt gagyi. A kenyér maga nem túl vaskos, cserébe viszont a feltéten valóban nem spóroltak.

Adatok: 200 gramm, 189 Ft

Toppo Gombás

Rendszerint ezek a dolgok párban járnak, így nem meglepő, hogy a sonkás mellé a Toppo teríti ugyanazon az elven készített gombás kenyerét is. 

Az illata brutálisan tisztán gombás, ez kenterbe veri a sonkás testvérét. A kenyér maga vastagabb is, aminek miértjét kicsit sem értjük. Ropogóssága tökéletes, a paradicsom itt is tragikus, de összességében élménydúsabb, mint a sonkás.

Adatok: 200 gramm, 189 Ft

TESZT! SOK SAVANYÚ NATÚR JOGHURT KÓSTOLTUNK, MIRE FINOMAT TALÁLTUNK >>> 
Laura zöldfűszeres

A névválasztás nem tisztázott, de Lauárnak hívják a baguette-et. Zöldfűszeres verziójának illata sokat nem árul el magából, csakis akkor kezd illatozni, amikor már megsült. Kérge lazább, annyira nem brutálisan ropogós, míg belseje olyan könnyed, akár a hab.

A töltelék eléggé a kenyér középső szakaszára koncentrálódik, de oda került rendesen belőle. Ízében egy pillanatig sósnak hat, de utána megindul a zöldfűszeres hatás.

Adatok: 175 gramm, 199 Ft

Laura fokhagymás

Laura ikertestvérét fokhagymás ízzel vadították meg. Nem egypetéjűek, mivel fél szemmel is jól látszik, hogy ez kisebb és vékonyabb, mint az előző. Illatában érzünk egy kevéske hagymát, de olyan brutálisan nem karakteres.

Kóstolásnál kiderül, hogy erre is igaz, hogy főleg a közepében van az anyag. Ízében hagyma és zöldfűszer keveréke, melyek közül előbbi tart tovább szerencsére. A kérge ennek is ropog mintaszerűen, de a belsejét szinte lehelettel megformálhatjuk.

Adatok: 175 gramm, 199 Ft

TÚRÓTESZT! SZERINTÜNK EZT VEGYÉTEK, HA JÓT AKARTOK >>> 
Aldi fokhagymás

Hosszú percekig kerestük rajta a pontos és rendesen feltüntetett márkanevet, de nem találtuk rajta. Az Aldiban lehet kapni, ennyit tudunk róla. A baguette ránézésre rendben van, ami feltűnik, hogy tetejére is került a vajból, ami a többi versenyző esetében nem igazán volt jellemző.

Illatában enyhe hagymát érzünk, randira ezzel még teljesen jók vagyunk. A dupla vajazás pozitívum, mert minden falatnál érezzük a zöldfűszeres alapot. A hagyma az ízében is jelentkezik, de mellette néha garnélarákra utaló nyomokat is találunk, ami több mint egzotikus egy ilyen fogás esetében. A kérge tökéletesen ropog, míg a belseje játszi könnyedséggel harapható.

Adatok: 175 gramm, 199 Ft

Aldi fűszeres vajjal

Az aldis termék is beszerezhető zöldfűszeres vajjal bolondítva, hagyma nélkül. Illatában oregánóra utaló nyomokat találunk, de igazán jó akkor lesz, ha megsütjük az utasítás szerint. A kérge ennek nem lett annyira ropogós, de a belseje hiba nélküli.

A vajas élményeket itt is duplán kapjuk, a belsejében és a kérgén is egy kicsit. Kóstolva felerősödik a fűszeres élmény, ami több mint tökéletes. Talán egy határozottabb kenyeret tudnánk aláképzelni, ha mindenképpen hibát keresnénk.

Adatok: 175 gramm, 199 Ft

TESZT! MELYIK ZERO VAGY LIGHT ÜDÍTŐ IHATÓ, ÉS MENNYI CUKOR VAN BENNÜK? >>>
Jean Pierre zöldfűszeres

És végre! Egy baguette, ami franciás márkanevet kapott. Egyszerre kettőt is kapunk egy csomagban. Kibontás után látjuk, hogy formára kicsit szögletesebb a kenyér, nem annyira ívelt, mint a konkurencia. Illatra visszafogott, de egy kevéske fűszert már az orrunk is jelez az agyunknak.

Sütés után kapunk egy tökéletesen ropogós kenyeret, amibe annyi vajat tuszkoltak, hogy szinte minden szeletből csurog kifelé. Ízében az elején egy pillanatig sós, majd átcsap erősen fűszeresbe, végül hirtelen minden eltűnik. A kenyér belső fele szinte olvad, de ez köszönhető a sok vajnak.

Adatok: 2x175 gramm, 399 Ft

Jean Pierre fokhagymás

Az alapelmélet ugyanaz, mint a zöld esetében. A belsőben mégis találunk eltérést, és nem is aprócskát. A vajas töltelék sütés után közel sem olyan folyós, sőt, már olyan, mintha krémsajt alapja is lenne.

Ízében megvan a hagymás jelleg, de mellette sok egyebet nem érzünk. A kérgének ropogósságát szintén mutogatni kellene, mert fenomenális. A belseje annyira nem mállik, a sűrűbb tölteléknek hála, de még ez is nagyon jónak számít.

Adatok: 2x175 gramm, 399 Ft

TESZT! MELYIK A LEGJOBB BOLTI MEGGYBEFŐTT? HA A NAGYI IDÉN NEM FŐZÖTT BE >>> 
Tesco

Szép baguette formája van extra bevágásokkal. Illatozva sokat nem sejtet, meglehetősen félénk ilyen téren. Sütés közben kedvesen kinyílik, szinte téphető lesz azonnal minden porcikája. Közepes mennyiségű töltelék került bele, de azt szerencsére az elejétől a végéig elosztották.

Külső kérge kifejezetten vékony, viszont ez is tökéletesen ropog, ha harapni kezdjük. A belseje szinte cukorként olvad a szánkban, alig lehet érzékelni. A fűszeres vaj ízre sem lesz különösebben intenzív, ez inkább a visszafogott kategóriát választotta magának.

Adatok: 175 gramm, 239 Ft

Ítélet

Az biztos, hogy az ilyen étel arra is jó, hogy vagizzunk vele, mivel ráfoghatjuk, hogy „sütöttünk” valamit. Igazi egyszerű előétel, amit a lakosság 90%-a biztosan megvadítja még saját ízlése szerint, és reszel rá sajtot vagy egyéb hozzávalókkal tűzdeli meg.

Meglepően jó szájízzel zártuk a tesztet, mivel rettenetbe a héten nem futottunk. Sok baguette között minimális különbség található csak. Árban leginkább együtt mozognak, így veszettül nagyot egyikkel sem kockáztatunk.

Az első helyre a franciás nevű Jean Pierre-t soroltuk, de nem sokkal van mögötte az aldis baguette. Harmadik helyre a Laura került, de mondhatni holtversenyben a Tesco sajátjával. A sort a Toppo zárta, de azért, mert ez valójában egy másik kategória.

ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>> 

Szívünk szerint nagyobb mintát is kóstoltunk volna, mert bizony ezek jól szerepeltek a teszten. Bízunk benne, hogy idővel egyre több ilyen terméket találunk. Amit nem értettünk, hogy bizonyos boltok fagyasztva, mások hűtve tárolták ugyanazt a terméket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss