Elkészítés: A zsemléket tejbe ásztatom, majd jól kinyomkodom és a darált húshoz adom. Az egyik hagymát apróra vágom, és hozzáadom a húshoz. Beleütök egy tojást, sózom, borsozom, pirospaprikát teszek hozzá, majd jól összekeverem. (Én teszek bele magyaros fűszerkeveréket, ettől nagyon finom lesz.)
Lábosban olajon megdinsztelem a másik apróra vágott hagymát, hozzáadom a kockára vágott paradicsomot és paprikát, megszórom pirospaprikával és sóval. Felengedem egy kevés vízzel. (Vagyis pörköltalapot csinálok, mindenki csinálhatja ezt a saját módszere alapján.) Lehet pluszban ízesíteni gulyáskrémmel, piros arannyal (ilyenkor vigyázni kell, hogy utána sózzuk, mert ezek is sósak).
Mikor a pörkölt alap kész, a húsból kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formázok és az alaphoz teszem. Felengedem annyi vízzel, hogy a gombócokat félig ellepje. Kb. 10 percig főzöm, majd hozzáadom a rizst (annyi víznek kell rajta lenni, hogy a rizst is kb. egy ujjnyira ellepje).
Fedő alatt lassú tűzön addig főzöm, míg a rizs felszívja az összes folyadékot és megpuhul.