Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Baconös-tojáskrémes kalács

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 15 dkg bacon
  • 8 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 db tojás + 1 db tojás a lekenéshez
  • A töltelékhez:
  • 6-8 db tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 2 tk dijoni mustár

Elkészítés

    1. A bacont apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, és azt is hozzáadjuk. Állandó kevergetés mellett szép pirosra sütjük. Végül kiszedjük a zsiradékból, és kihűtjük. 
    2. A kétféle lisztet összekeverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt bacont és a sót is.
    3. A tojásokat egy tálba ütjük, majd villával kicsit felverjük őket. Ezután hozzákeverjük a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot és a langyos vizet.
    4. Kenyérsütőgép üstjébe öntjük a tojásos keveréket, majd rákanalazzuk a lisztes-baconös keveréket. Ezután a liszt tetejére rászórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát).
    5. A megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen kelesztjük 1 órán át.
    6. Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat keményre főzzük, majd apróra vágjuk. Ezután összekeverjük a tejföl lel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, szerecsendióval és őrölt fehérborssal.
    7. A megkelt tésztát kb. 1 cm vastag téglalappá nyútjuk ki, majd egyenletesen rákenjük a tojásos tölteléket. Ezután a hosszabbik oldalától indulva szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
    8. Egy 26 cm-es tortaformát kizsírozunk és -lisztezünk, majd a feltekert tésztát óvatosan belehelyezzük (forma közepébe tehetünk egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjunk). Több helyen megszúrjuk a tésztát, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni. Végül lekenjük a felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
    9. Előmelegítjük a sütőt, majd közepes hőmérsékleten sütjük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig. (Légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, majd a húsvéti sonka mellé kínáljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin