A bacont apróra felkockázzuk, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, és azt is hozzáadjuk. Állandó kevergetés mellett szép pirosra sütjük. Végül kiszedjük a zsiradékból, és kihűtjük.
A kétféle lisztet összekeverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt bacont és a sót is.
A tojásokat egy tálba ütjük, majd villával kicsit felverjük őket. Ezután hozzákeverjük a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot és a langyos vizet.
Kenyérsütőgép üstjébe öntjük a tojásos keveréket, majd rákanalazzuk a lisztes-baconös keveréket. Ezután a liszt tetejére rászórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztóprogramot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát).
A megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen kelesztjük 1 órán át.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat keményre főzzük, majd apróra vágjuk. Ezután összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, szerecsendióval és őrölt fehérborssal.
A megkelt tésztát kb. 1 cm vastag téglalappá nyútjuk ki, majd egyenletesen rákenjük a tojásos tölteléket. Ezután a hosszabbik oldalától indulva szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy 26 cm-es tortaformát kizsírozunk és -lisztezünk, majd a feltekert tésztát óvatosan belehelyezzük (forma közepébe tehetünk egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjunk). Több helyen megszúrjuk a tésztát, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni. Végül lekenjük a felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt, majd közepes hőmérsékleten sütjük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig. (Légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, majd a húsvéti sonka mellé kínáljuk.