Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baconös kígyó-kenyér

MME MME
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet egy nagyobb, lapos tál közepére tesszük, tenyerünkkel mélyedést nyomunk bele, és az élesztőt beleszórjuk. Az élesztőt 5 evőkanál kb. 35 C fokos vízzel és egy kevés körülvevő liszttel elkeverjük, és az előtésztát minimum 15 percig pihenni hagyjuk.

Ezután a maradék vízzel és a körülötte levő liszttel, valamint a cukorral összegyúrjuk. Addig gyúrjuk (vagy kézzel vagy robotgéppel), amíg a tészta a tál szélétől magától elválik. A tésztát egy kisebb tálba helyezzük, és egy meleg vízzel átitatott textíilával letakarjuk. Meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, amíg a tészta kétszeresére meg nem nő.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk és laposra, kb. 1 cm vastagságúra simítjuk, majd a puha fűszeres vajjal megkenjük, és a kockázott baconnel megszórjuk.

A tésztát kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat harmónikaszerűen összehajtogatjuk úgy, hogy a csíkok hullámot adjanak ki. Ezeket a csíkokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.

200 C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőtől és a tészta vastagságától függően ez hosszabb vagy épp rövidebb idő is lehet, ezért folyamatosan ellenőrizzük.

A kenyeret lehetőleg langyosan tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek