Baconbe tekert sertéssült vadas mártásban

Hozzávalók

  • 1 kg sertés felsál vagy comb egyben
  • Páchoz:
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db perezselyemgyökér
  • a lényeg, hogy egyenlő súlyú legyen
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 15-20 db egész feketebors
  • 4-5 db babérlevél
  • 3 evőkanál 20%-os ecet
  • kb. 2 és 1/2 l víz
  • 1 evőkanál só
  • A mártáshoz:
  • páclé
  • 4 evőkanál mustár
  • pirított cukor( 3 púpos evőkanál kristálycukor és kb 2 dl víz)
  • kevés citromlé
  • 1 evőkanál zsírból és négy evőkanál lisztből készült világos rántás
  • tálaláshoz tejföl
  • A hús sütéséhez :
  • 1 dkg nyers füstölt szeletelt bacon
  • 1 csapott evőkanál sertészsír

Elkészítés

    1. 3 nappal a tervezett ebéd előtt bepácoljuk a húst, hogy az ízek jól átjárják.
    2. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, az egész, megtisztított hagymákat, az ecetet, a teatojásba helyezett egész borsot, a babérlevelet, a sót. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
    3. Levesszük a tűzről, és a forró lébe belehelyezzük a húst. Fontos, hogy a zöldséglé elfedje! Megvárjuk amíg kihűl, és lefedve a hűtőbe tesszük 3 napra.
    4. Három nap után elővesszük, és feltesszük újra főzni. Addig főzzük, amíg a hús annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszalad. Ekkor a húst kiemeljük a pácléből és megvárjuk , kihűljön annyira, hogy meg lehessen fogni.
    5. Amíg a hús hül, kizsírozzunk egy tepsit. A húst  beburkoljuk a bacon szeletekkel, és a tepsibe rakjuk. A pácléből kb. 2 dl-t elveszünk, és a hús alá öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. egy óra alatt pirosra sütjük. Néha saját szaftjával meglocsoljuk.
    6. A mártás elkészítéséhez a páclét használjuk. Kivesszük a hagymákat és teatojást, majd a páclében maradt zöldségeket botmixerrel pépesítjük (mint egy krémlevest).
    7. Egy kisebb lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd óvatosan felöntjük vízzel, és addig hagyjuk a lassú tűzön míg felolvad a cukor - ekkor a zöldséges alaphoz öntjük. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet, és jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, felmelegítjük forrásig, és berántjuk. Kb. 5 percig, lassú tűzön, állandó keveréssel összefőzzük.
    8. A húst kivesszük a sütőből és pihentetjük, majd felszeleteljük, és a maradék szafttal meglocsoljuk.
    9. A sültet és a mártást külön tálaljuk. Tejfölt mindenki ízlése szerint tehet hozzá. 
Burgonyakrokettet szoktam készíteni hozzá, de zsemlegombóccal is kínálhatjuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin