Baconbe göngyölt pulykamell aszalt szilvával

Hozzávalók

  • A húshoz:
  • 1 kg pulykamell
  • 25 dkg bacon
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2 tk provencei fűszerkeverék
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg gomba
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • A sütéshez:
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg szárított vörösáfonya
  • 3 db alma
  • 3 db lilahagyma
  • 3 dl száraz fehérbor

Elkészítés

    1. A megmosott és szárazra törölt pulykamellet felvágjuk, és kiterítjük egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan kiklopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük.
    2.  Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük.
    3. A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel és hústűkkel rögzítjük, majd egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörösáfonyával együtt a hús köré szórjuk. Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem). Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk.
    4. Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még néhány percig, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk. 

Megjegyzés

Különlegesen finom, ünnepi, karácsonyi fogás, de bármilyen más jeles alkalomra is szívesen készítem! Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenyeszószként tálalhatjuk az ételhez.

Malmos Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek