A megmosott és szárazra törölt pulykamellet felvágjuk, és kiterítjük egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan kiklopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük.
A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel és hústűkkel rögzítjük, majd egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörösáfonyával együtt a hús köré szórjuk. Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem). Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk.
Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még néhány percig, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.
Különlegesen finom, ünnepi, karácsonyi fogás, de bármilyen más jeles alkalomra is szívesen készítem! Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenyeszószként tálalhatjuk az ételhez. - szilviamalmos
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!