Elkészítés: Az árpagyöngyét 2-3 órával a főzés előtt beáztatom, az áztatóvizet közben többször cserélem.
Nagy serpenyőben a szalonnát kevés olajon kisütöm, rádobom a kolbászt, együtt addig pirítom, ameddig a zsírját a kolbász kiengedi. Szűrőlapáttal kiemelem, félreteszem.
A visszamaradt zsiradékban (ha soknak találjuk, vegyünk ki belőle) üvegesre dinsztelem a vöröshagymát és a fokhagymát. Rádobom a zöldpaprikát és a paradicsomot, együtt fedetlen párolom, zsírjára lepirítom. Meghintem őrölt paprikával, ráöntöm a beáztatott árpagyöngyét, felengedem az árpagyöngyéhez viszonyítva háromszoros mennyiségű vízzel, sózom, borsozom, babérral, köménnyel, majoránnával ízesítem, beledobom a zellerszárat, és puhulásig párolom.
Közben a babot leszűröm, a keményítőt is leöblítem, amikor puha az árpagyöngye, a zellerszárat eltávolítom, hozzáadom a babot, a félretett sült szalonnát, kolbászt és a feldarabolt főtt-füstölt húst. Ha szükséges, további vízzel hígítom, ételízesítővel ízesítem, főzöm lassan még kb. fél órát, közben kevés lisztes habarással besűrítem, szükség szerint utána fűszerezem.
Igény szerint pékáruval, kenyérrel tálalom.