Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Babricset gazdagon

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 5-6 személyre:
  • 2 doboz babkonzerv (400 g-os), lehet különféle is
  • 20 dkg árpagyöngye
  • 3 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - aprítva
  • 2-2 zöldpaprika és paradicsom - aprítva
  • 25 dkg főtt füstölt hús (tarja, csülök stb.)
  • 25 dkg füstölt kolbász - karikázva
  • 10-15 dkg füstölt szalonna - keskeny csíkokra vágva
  • 1 kis babérlevél
  • kb. 1 teáskanál ételízesítő
  • kb. 1 teáskanál örölt kömény
  • kb. 1 teáskanál majoránna
  • kb. 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • 1-2 zellerszár

Elkészítés

    Elkészítés: Az árpagyöngyét 2-3 órával a főzés előtt beáztatom, az áztatóvizet közben többször cserélem.

    Nagy serpenyőben a szalonnát kevés olajon kisütöm, rádobom a kolbászt, együtt addig pirítom, ameddig a zsírját a kolbász kiengedi. Szűrőlapáttal kiemelem, félreteszem.

    A visszamaradt zsiradékban (ha soknak találjuk, vegyünk ki belőle) üvegesre dinsztelem a vöröshagymát és a fokhagymát. Rádobom a zöldpaprikát és a paradicsomot, együtt fedetlen párolom, zsírjára lepirítom. Meghintem őrölt paprikával, ráöntöm a beáztatott árpagyöngyét, felengedem az árpagyöngyéhez viszonyítva háromszoros mennyiségű vízzel, sózom, borsozom, babérral, köménnyel, majoránnával ízesítem, beledobom a zellerszárat, és puhulásig párolom.

    Közben a babot leszűröm, a keményítőt is leöblítem, amikor puha az árpagyöngye, a zellerszárat eltávolítom, hozzáadom a babot, a félretett sült szalonnát, kolbászt és a feldarabolt főtt-füstölt húst. Ha szükséges, további vízzel hígítom, ételízesítővel ízesítem, főzöm lassan még kb. fél órát, közben kevés lisztes habarással besűrítem, szükség szerint utána fűszerezem.

    Igény szerint pékáruval, kenyérrel tálalom.

Megjegyzés

Nem kifejezetten nyári étel, de nálunk minden évszakban kedveli a család - leginkább a fiúk.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek